Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.903

Osobní prohlídka exekutorem - průběh podle zákona, legální postup

Odesláno: 
Otevřeno 4633 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Chtěl bych se zeptat na některé pro mě nejasné otázky ohledně exekuce.
1. bydlím u jednoho známého v rodinném domě v podkroví a nemám s ním uzavřenou žádnou smlouvu o nájmu, za to že mě u sebe nechá mu platím jen symbolickou sumu na provoz, ale párkrát sem si na jeho adresu nechal poslat poštovní zásilku na svoje jméno - je tohle možné brát jako důvod pro exekutora vstoupit do jeho domu a začít mu zabavovat majetek, nebo postačí když můj známí řekne že u něj bydlím a jsem pouze na návštěvě?
2. dále by mě zajímalo jak exekutor provádí osobní prohlídku… Může si mě dovolit např. sledovat a zastavit mě na ulici třeba pocestě s práce a chtít po mě ukázat kapsy, batoh nebo mě snad dokonce někde zavést a svléci donaha? a zabavit mi věci které mám u sebe… mobil, tablet, nootebook apd
A ktomu sem nahlášen trvalím pobytem na magistrátu města jako bezdomovec defacto, chodím do práce ale pobírám jen minimální mzdu a mám jedno dítě na které ovšem nemám nařízeny soudní alimenty.
Moc vám děkuji za odpověd
 
Zdravím Vás, na Vaše dotazy budu odpovídat postupně tak jak jsou kladeny. K prvému dotazu uvádím, že exekutor může vejít i do domu Vašeho známého, pokud exekutor zjistí, že se zde zdržujete. Proto bych Vám a Vašemu známému doporučila, abyste Vy sepsal čestné prohlášení, ve kterém byste uvedl, které věci v bytě jsou Vaše. Toto čestné prohlášení opatřete svým vlastnoručním podpisem. Váš známý by měl udělat totéž, tedy formou čestného prohlášení by měl uvést, které věci patří jemu. I toto čestné prohlášení je nutné opatřit úředně ověřeným podpisem, K druhému dotazu uvádím, že exekutor Vás nebude nikde svlékat do naha. Jen se Vás zeptá, jaký máte majetek a kde jej máte. Exekutor Vám může doručit písemnost, kdekoli kde Vás zastihne, např. v zaměstnání. O cíleném sledování bych nehovořila, neboť exekutor k tomu nemá ani oprávnění ani prostředky.