Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.182

Prodej nemovitosti dlužníka v insolvenci, oddlužení, osobním bankrotu, insolvenčním řízení

Odesláno: 
Otevřeno 3814 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
mám prosbu jsme spoluvlastníkem domu, sestra mého přítele si nechala udělat insolvenci, insolvenční správce nechal udělat svůj odhad na 1/4 domu sestry která dluží je 450 tisíc Kč, náš posudek který jsme si nechali udělat 12/2015 nebyl vůbec brán v potaz u insolvenčního správce. Rozdíl je cca 600 tisíc Kč. Magistra insolvenčního správce vyčíslila propočet na 430 tisíc v zaplacení v hotovosti.
Dnes (02.03.2016) nám volal exekutor nemovitostí který údajně spolupracuje s insolvenčním správcem a ten chce po nás již 440 tisíc korun a stále navyšuje s tím že má kupce na naší nemovitost. Uvádí lidi v omyl v tom že vydává 1/4 podílu za samostatnou jednotku, kdy v LV je zapsáno podíl běžné 1/4 po smrti matky mého přítele, dále neuvedl, že dům není zkolaudován na dvě bytové jednotky, že voda i elektřina je společná. Přijde nám to jako vydírání a psychický nátlak, má tedy jak nám exekutor nemovitostí tvrdí právo prodat 1/4 majetku tomu údajně někomu kdo dá víc nebo se můžeme opírat o údaje insolvenčního správce a nenechat se tedy vydírat?
Podotýkám že nikomu nic nedlužíme ale tyto instituce se hojí na nás a dlužnice se jen směje. Exekutor nemovitostí tvrdí i to že by jej dlužnice mohla napadnout že neprodal nemovitost tomu kdo dá víc, ale co naše předkupní právo? Čím se tedy máme řídit? Tím co řekne exekutor nemovitostí nebo tím návrhem insolvenčního správce? Děkuji za odpověĎ. Bohužel zítra (03.03.2016) máme ject podepsat smlouvu o smlouvě budoucí a bojíme se že exekutor nemovitostí na nás použije další nátlak a bude chtít zase další peníze navíc.
 
Zdravím Vás, tento dotaz se týká zejména insolvence, ale vzhledem k tomu, že máte jít již zítra (03.03.2016) podepsat smlouvu o smlouvě budoucí odpovím Vám.
Pokud dluží pouze sestra Vašeho přítele a nikoli Vy a Vy nejste ani ručitelé přítelovi sestry, tak ani insolvenční správce ani exekutor nemohou zpeněžovat Váš spoluvlastnický podíl na nemovitosti.
Pokud je přítelova sestra (povinná) v insolvenci, exekuční řízení se tímto, a to ze zákona přerušuje, což znamená, že exekutor, který tuto pohledávku exekučně vymáhal v žádném případě nemůže tuto nemovitost dražit. Zpeněžit nemovitost u dlužníka, který má povolené oddlužení nebo na jehož majetek je prohlášen konkurs může pouze insolvenční správce. Insolvenční zákon (zákon 182/2006 Sb.) však zná více způsobů zpeněžení majetku dlužníka insolvenčním správcem. Jedná se o zpeněžení majetkové podstaty - resp. spoluvlastnického podílu dlužníka na nemovitosti mimo dražbu, tomu kdo dá správci nejvyšší cenovou nabídku. Dále se jedná o zpeněžení nemovitosti v dražbě. Dražbou nemovitosti však může insolvenční správce pověřit i soudního exekutora, se kterým musí uzavřít smlouvu o provedení dražby. Potom by tuto nemovitost mohl dražit i soudní exekutor. Jde o tento případ, pokud ne tak zpeněžovat majetek v insolvenci může pouze insolvenční správce. Při zpeněžování spoluvlastnického podílu dlužníka (sestry Vašeho přítele) na nemovitost musí jak insolvenční správce tak exekutor pověřený insolvenčním správcem k dražbě nemovitosti brát v úvahu i předpkupní práva. To znamená, že při stejné cenové nabídce byste jako spoluvlastníci měli přednost Vy. Pokud by někdo jiný učinil vyšší nabídku, nemovitost by byla prodána tomu, kdo dal nejvyšší nabídku.
Osobně bych se tedy řídila názorem toho kdo bude nemovitost zpeněžovat (insovenční správce).
Pokud je pravdou to co píšete ohledně klamavé nabídky nemovitosti, je možné, abyste si s sebou vzali aktuální výpis z LV a ukázali jej tomu, kdo bude nemovitost zpeněžovat. Je možné, že jste to špatně pochopili a předmětem dražby bude pouze podíl přítelovy sestry. V opačném případě by byl porušen zákon, protože by se dražil i většinový spoluvlastnický podíl osob, které nic nedluží, což je nepřípustné. Před podpisem smlouvy si smlouvu raději přečtěte a čemu nebudete rozumět tak se na to zeptejte. Možná by nebylo od věci, aby s Vámi jel smlouvu podepsat advokát či právník. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz. K advokátovi však bude nutné vzít s sebou veškeré listiny, které máte k dispozici, a to včetně nařízení dražby spoluvlastnického podílu na nemovitosti sestry Vašeho přítele. Je škoda, že jste se na tuto věc nezeptali dříve. Přeji Vám hodně štěstí a pevné nervy, mám za to, že zítra (03.03.2016) se vše vysvětlí. Doufám, že Vám odpověď dostačuje.
 
Dobrý den mám ještě jeden dotaz včera (02.03.2016) jsme učinili rezervaci na odkup podílu sestry mého přítele jde o 1/4 nemovitosti, dnes (03.03.2016) máme podepsat smlouvu o smlouvě budoucí, co dělat v případě že přijedeme a soudní exekutor přes nemovitosti vám sdělí že má jiného zájemce za víc peněz. Platí naše rezervace nebo v tuto chvíli pozbývá platnost? Vím že je to na rychlo ale pokud odpovíte budu ráda. Náš právní zástupce je dnes (03.03.2016) u soudu a jiného sebou takto narychlo neseženeme. Bohužel na nás exekutor strašně tlačí. A již nevíme do kolika peněz se může 1/4 podílu až vyšplhat tím že nám neustále říkají že mají další kupce atd. Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, pokud by byla učiněna vyšší nabídka, než ta Vaše nemovitost bude prodána člověku, který učinil vyšší nabídku než Vy. Vám by byla nemovitost prodána, pokud by Vaše nabídka byla nejvyšší nebo shodná s nejvyšší nabídkou druhého kupujícího, protože Vám svědčí předkupní právo.