Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.313

Exekuce na manžela pro dluhy před manželstvím a exekuce vedená na novou manželku - jak se bránit, nezaviněné dluhy

Odesláno: 
Otevřeno 1430 x
4 odpovědi
 
Nekolik let platim exekuci vedenou na meho manzela a tchyni, ktere rucil. Dluh vznikl pred svatbou (svatba 1.9.2007). Obratila jsem se na soud o zastaveni exekuce - neuspesne, pry mohou vymahat exekuce i zpetne a datum snatku je nezajima.
Mohu neco udelat abych jiz neplatila exekuce semnou nesouvisejici. Dekuji
 
Zdravím Vás, problém je však v tom, že v době nařízení exekuce (rok 2007) platila právní úprava, která bohužel k povinným nebyla tolik vstřícná jako ta dnešní, která bohužeĺ umožňovala soudnímu exekutorovi pohledávku manžela i po manželovi povinnému. Zde bych argumentovala tím, že došlo k četným novelizacím občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), kdy vymáhání pohledávky po manželovi povinného je v současné době velmi výrazně omezeno právě těmito novelizacemi a dále rovněž i nálezem Ústavního soudu, sp. zn. Pl 1 ÚS 1/14 ze dne 31.3.2015. Navíc argumentujte tím, že úprava společného jmění manželů byla konstantní, a ze SJM vylučovala dluhy manžela vzniklé před sňatkem, z čehož vyplývá, že tento dluh je výlučným dluhem Vašeho manžela a proto by tento dluh měl být vymáhán výlučně po Vašem manželovi a nikoli po Vás.
V této věci Vám doporučuji, abyste vyhledala advokáta, který by Vás v této věci zastupoval. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz. K advokátovi si vezměte veškeré listiny, které k věci máte, a to včetně kopie oddacího listu. Vím, že někteří advokáti radí lidem v tíživé sociální situaci za sníženou odměnu, jedná se zejména o advokáty, kteří své služby poskytují klientům pro bono.
 
Moc dekuji, pane doktore je povinost exekutora posilat ukonceni exekuce? Manzelovi nechodi vubec ukonceni vymahani exekuci, pouze jeden to ucinil, nevime co se jiz dohradilo a co ne, pride nam ze vse platime dokola a exekutori snami moc nekomunikuji. dekuji
 
Zdravím Vás, exekutoři povinným vždy doručují usnesení o zastavení exekuce. Je však otázkou jak si přebíráte poštu. Pokud si poštu řádně nepřebíráte, poté je usnesení o zastavení exekuce doručeno tzv. fikcí doručení. To však není vina exekutorů, ale povinných, že si nepřebírají poštu. Pokud si poštu řádně přebíráte, tak nejspíš exekuce ještě nejsou uhrazeny.
 
Dekujeme