Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.664

Zděděné dluhy a insolvence - je možné zbavit se dluhů zemřelého oddlužením, osobním bankrotem, insolvencí?

Odesláno: 
Otevřeno 1544 x
1 odpověď
 
Jsem terénní pracovnice.
Klient zemřel vloni (2015), nemovitost v SJM. Dědicové se vzdali dědictví ve prospěch jednoho z dědiců - syna. U notáře upozorněni na to, že na nemovitosti vázne exekuce, že se jedná o cca 20.000 Kč. Při zápisu do KN je exekucí řádově deset, částku neznají. V domě bydlí početná rodina (matka a tři dospělé děti s rodinami), dědictví se už - dle mého názoru - zříct nelze, na zaplacení exekucí nemají.
Připadá v úvahu insolvence dědice (syna, který nemovitost nabyl? )
A vyřešila by se insolvencí i další možnost přihlašování dalších věřitelů?
Děkuji
terénní pracovnice Město Velké Hamry
Markéta Horneková
Tel. : 773 517 149
 
Zdravím Vás, zde je problém v tom, že pokud by se do insolvence dědice přihlásil zajištěný věřitel, tj. některý z věřitelů, v jehož prospěch je zřízeno v katastru nemovitostí zástavní právo, tak by došlo k prodeji nemovitosti v průběhu insolvenčního řízení. Nemovitost by zpeněžoval insolvenční správce a nikoli exekutor. Insolvence však není pro každého, dlužník by měl znát výši svých závazků a měl by být schopen ze svých příjmů uhradit alespoň 30% pohledávek svých nezajištěných věřitelů + odměnu insolvenčního správce ve výši 65.340,- Kč za 5 let u jednotlivce a ve výši 97.980,- Kč v případě společného insolvenčního návrhu manželů. Pokud by na toto příjmy dlužníka nedostačovali, je možné si příjmy navýšit formou darovací smlouvy nebo smlouvy o poskytnutí důchodu. Podpisy obou smluvních stran musí být úředně ověřeny. Je však nutné, aby dárce plnil své povinnosti z darovací smlouvy nebo ze smlouvy o poskytnutí důchodu, pokud by tak nečinil na majetek dlužníka by byl prohlášen konkurs. Plnění z darovací smlouvy či smlouvy o důchodu je navíc vymahatelné i u soudu. Pokud e Váš klient ženatý, doporučuji, aby podali společný insolvenční návrh manželů. Podáním insolvenčního návrhu dojde k odkladu exekuce, a pokud by klienti řádně plnili podmínky oddlužení mohli by být osvobozeni od placení zbytku pohledávek.
Pokud by podmínky pro oddlužení nesplňovali z důvodu velké výše nezajištěných závazků, tak patrně dojde k držbě nemovitosti. Je mi to líto, ale bohužel ne vždy jde všem pomoci.