Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.178

Nedodržení splátkového kalendáře exekuce, exekutor chce prodat nemovitost - je možné to zvrátit, zastavit?

Odesláno: 
Otevřeno 1705 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
mam exekuci 2014-2016. Domluvila jsem si splátkovy kalendář, uhradila jsem nějakou část, ale bohužel pak nastala situace, že jsem nemohla splátkový kalendář dodržet.
Nyní přijel exekuční vykonavatel s tím, že chtějí buď peníze na ruku, nebo za 14 dni přijde odhadce a dům mi prodají. Na další splátky nepřistoupil. Navrhovala jsem, že do 14 dnů zaplatím celou jistinu, nebo půl částky daného dluhu a druhou půlku další měsíc. Odpoveď zněla, že to už nejde.
Mám nějakou šanci?
Díky
 
Zdravím Vás, šanci pochopitelně máte, a tou je úhrada vymáhané pohledávky, a to buď v celé výši, nebo alespoň částečná. Mohu Vás uklidnit v tom smyslu, že ani dražba nemovitosti by neproběhla ihned, takže doporučuji uhradit tolik kolik budete moci a dále hradit pohledávku, tak, aby byla celá co nejdříve uhrazena. Navíc i vypracování znaleckého posudku nějaký čas zabere, bude to trvat cca 14 dní, dále je nutné stanovit termín dražby, … Takže šance vždy existuje. Přeji Vám hodně štěstí a pevné nervy. Víte vždy upozorňuji povinné, aby dodržovali sjednaný splátkový kalendář s upozorněním, že se v opačném případě vystavují riziku provedení exekuce. Přeji Vám pevné nervy a hodně štěstí.
 
Děkuji za odpověd. Také se mi zda, ze vymahaná částka je neuměrná k cene nemovitosti. Jedna se o 82 tisic a nemovitost má hodnotu cca 1 mil korun. Ze strany exekutora neprisel jiny navrh na vymozeni penez. Napriklad soupis nemovitych veci, ani nezablokoval ucet. Nechci uz platit nic navic, treba jako za odhadce a dalsi jejich nesmyslne poplatky. Myslite, ze by sel napsat treba navrh na castecne zastaveni exekuce. Mezitim bych zaplatila polovinu. A dalsi mesic druhou. Diky
 
Zdravím Vás, možností by bylo podat k exekutorovi návrh na odklad exekuce dle ust. § 54 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 266 odst. 1 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Návrh na odklad exekuce se podává jestliže se povinný bez své viny ocitl přechodně v takovém postavení, že by neprodlený výkon rozhodnutí mohl mít pro něho nebo příslušníky jeho rodiny zvláště nepříznivé následky a oprávněný by nebyl odkladem exekuce vážně poškozen - § 266 odst. 1 občanského soudního řádu. Mám za to, že tyto podmínky pravděpodobně splňujete. Nicméně je nutné tvrzené skutečnosti doložit i důkazy, např. neúměrností způsobu provedení exekuce v poměru mezi vymáhanou částkou a hodnotou nemovitosti, dále i tak, že byste spolu s rodino přišli o střechu nad hlavou a nutností najít si jiné bydlení, dále i tak, že exekutor má k dispozici i jiné "šetrnější" způsoby provedení exekuce a že prodej nemovitosti by měl být až tím poslední zvláště nedosahuje-li aktuální výše vymáhané pohledávky ani 100.000,- Kč a hodnota nemovitosti je cca 1.000.000, - Kč. Dále je nutné rovněž uvést na jak dlouhou dobu odklad exekuce požadujete, optimální je žádat o odklad exekuce na 3 - 6 měsíců. O odklad na dobu delší něž 6 měsíců nežádejte, nebylo by mu pravděpodobně vyhověno. Mezitím můžete pohledávku uhradit, a exekutor by následně exekuci z důvodu úhrady pohledávky zastavil. Přeji Vám hodně štěstí a pevné nervy.