Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.014

Exekuce a trvalé bydliště dlužníka u rodičů - jak zabránit zabavení věcí rodičů dlužníka?

Odesláno: 
Otevřeno 1586 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
bratr má dost nebankovních půjček, které nesplácí. Trvalé bydliště má u rodičů (kam mu chodí veškeré upomínky a předžalobní výzvy).
S rodiči nekomunikuje a na dopisy nereaguje. Tak se chci prosím zeptat, jestli když by to vše došlo do fáze exekuce, může exekutor přijít k rodičům a zabavit jim věci? Je možné bratra odhlásit z trvalého bydliště, i když dům není rodičů, ale má jiného vlastníka?
Děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, jelikož má Váš bratr trvalý pobyt u rodičů, pokud by se exekutor rozhodl pro provedení exekuce prodejem movitých věcí povinného, tak na adresu trvalého pobytu povinného (k rodičům by zašel jako první. Exekutor tedy může zabavit i věci Vašich rodičů, v domnění, že jsou to věci Vašeho bratra. Pokud by takto byly zabaveny věci Vašich rodičů, je nutné, aby Vaši rodiče dohledali pokud možno co nejvíce dokladů prokazujících vlastnické právo Vašich rodičů k zabaveným věcem. Těmito doklady jsou zejména faktury, dodací a záruční listy, příjmové pokladní doklady se jménem Vašich rodičů, smlouvy – kupní, darovací, úvěrové, . , popř. i čestná prohlášení, o tom, kde rodiče uvedou, které věci patří jim s jejich úředně ověřenými podpisy. Bylo by vhodné, aby i bratr sepsal čestné prohlášení o tom, které věci jsou jeho a které rodičů, a toto opatřil svým úředně ověřeným podpisem. Pokud by exekutor zabavil věci rodičů, bylo by nutné, aby Vaši rodiče podali k soudnímu exekutorovi, který věci zabavil do 30 dnů ode dne, kdy se rodiče o zabavení věcí dozvěděli, návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu v souladu s ust. § 68 odst. 1 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.). K tomuto návrhu je však nutné přiložit výše uvedené doklady, které prokazují vlastnické právo Vašich rodičů k zabaveným věcem. Pro úplnost uvádím, že ani povinnému nelze zabavit vše. Věci, které není možné zabavit jsou upraveny v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.).
Zrušení trvalého pobytu bratra by bylo řešením, pokud by se bratr na adrese trvalého pobytu nezdržoval déle než 6 měsíců, což je nutné doložit i svědeckými výpověďmi nebo čestnými prohlášeními např. i sousedů. Zrušit trvalý pobyt je však možné se souhlasem majitele nemovitosti