Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.927

Exekuce manžela - dluhy z předchozího manželství, zabavení věcí v bytě nové manželky (v bytě bydlí i dospělý potomek)

Odesláno: 
Otevřeno 1482 x
7 odpovědí
 
Dobrý den,
2011 jsem se provdala, manžel měl nějaké exekuce které společně splácíme i přes skutečnost, že dluhy vznikly za trvání jeho předchozího manželství. Bývalá jeho manželka není schopna nikterak se do splácení zainteresovat.
V těchto dnech po několika letech se ozvali další exekutoři ohledně dluhů o kterých jsem nevěděla.
Jak se mohu prosím bránit, žádný společný majetek nemáme já jsem v invalidním důchodu. Hlavně mi jde o mou již zletilou dceru z mého předchozího manželství, která bydlí s námi a již pracuje, nakupuje si vše sama.
Může exekutor zabavit i její věci? Ona nemá s dluhy mého manžela vůbec nic společného. Pomohlo by nám třeba soudní zúžení SJM. A jak upozornit exekutora, že dluhy jsou z předchozího manželství mého manžela aby se na splácení také podílela jeho bývalá manželka.
 
Zdravím Vás, zde je nutné, abyste podala návrh na částečné zastavení exekuce, dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb. , a domáhala se zastavení exekuce u exekučních příkazů, které by postihovali i Váš majetek či příjmy (důchod, účet a případně i movitý majetek, který jste nabyla za předchozího manželství a máte tuto skutečnost jak doložit, např. dohodou o vypořádání SJM (společného jmění manželů) s Vaším bývalým manželem. V tomto návrhu je nutné doložit dohodu o vypořádání SJM s bývalým manželem, dále oddací list, a argumentovat tak, že exekučně vymáhané dluhy vznikly před uzavřením manželství, že jste se na jejich vzniku nijak nepodílela, a že z tohoto důvodu by tedy exekuce vůči Vám mšla být zastavena.
K movitým věcem Vaší dcery uvádím, že dcera by měla dohledat pokud možno co nejvíce dokladů o tom, že věci jsou skutečně její, jinak se skutečně vystavuje riziku, že její věci by mohly být v případě exekuce prodejem movitých věcí povinného zabaveny. Těmito doklady jsou faktury, dodací a záruční listy, příjmové pokladní doklady s uvedením jména Vaší dcery, smlouvy - kupní, darovací, nájemní, úvěrové, .). Pokud by byly zabaveny věci Vaší dcery, je nutné, aby Vaše dcera do 30 dni ode dne, kdy se o zabavení svých věcí dozvěděla podala k exekutorovi, který věci zabavil v souladu s ust. § 68 odst. 1 exekučního řádu návrh na vyškrtnutí zabavených věcí ze soupisu. K tomuto návrhu však musí Vaše dcera doložit výše uvedené doklady, které dokládají vlastnické právo Vaší dcery k zabaveným věcem.
K dotazu ohledně zúžení SJM uvádím, že toto by pomohlo v případě exekucí budoucích, ale u právě probíhajících exekucí by Vám ani tato smlouva nepomohla.
 
Děkuji za odpověď, ještě jedna otázka. jak přimět manželovu bývalou aby splácela, když to byl dluh vzniklý za jejich manželství a exe jde jen po mém manželovi a po ní ne.
 
Zdravím Vás, mám za to, že exekutor se tuto pohledávku snaží vymáhat i po exmanželce Vašeho muže (tedy po povinné), ale s největší pravděpodobností se mu to nedaří, např. z důvodu její nemajetnosti nebo nízkého příjmu, neexistence účtu ani stavebního či penzijního spoření.
 
Dobrý den,
měla bych ještě jeden dotaz. Můj ex manžel má soudně nařízenou exekuci na výživné, zaměstnavateli bylo odesláno do datové schránky usnesení o srážkách. Zaměstnavatel nic nestrhává. Můžu na něho podat poddlužnickou žalobu? Když mu to bylo zasláno do datové schránky. Za dlužné výživné byl i ex odsouzen podmíněným trestem, který mu 12/2015 vypršel co udělat? neboť soud je stále v nečinnosti.
Děkuji
 
Zdravím Vás, ono to může být i proto, že mzda povinného je natolik nízká, že z ní nelze provádět exekuční srážky ze mzdy. Popřípadě s povinným mohl být rovněž i rozvázán pracovní poměr. Proto bych se na situaci proč není nic vymoženo zeptala exekutora nebo soudu. Poté až zjistíte proč nejsou prováděny srážky ze mzdy, je možné se zamyslet nad dalšími kroky, dříve to však nemá smysl.
 
Dobrý den, děkuji za odpověď. Vše mám zjištěno ex pracoval u svého syna, který ho kvůli soudu (jako) propustil na čssz podal odhlášku 1,5 zpětně a podle pracovní smlouvy měl 13tis. hrubého. co srážet mohl, ale neučinil tak
 
Zdravím Vás, pokud toto víte jistě bude nutné o všem informovat exekutora, který provádí exekuci nebo soud, který provádí soudní výkon rozhodnutí. Ti by již měli mít prostředek k nápravě v podobě sankce.