Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.199

Dluhy před manželstvím, exekuce a předmanželská smlouva - ochrání majetek a peníze nového nedlužícího manžela, manželky?

Odesláno: 
Otevřeno 1662 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
žijí s přítelem který má exekuce a bezdomovecký trvalý pobyt na městském úřadě (magistrátu). Zvažujeme svatbu, řešíme předmanželskou smlouvu. Všechno je moje byt, vybavení, auta a nerada bych o to přišla. Slyšela jsem, ze jde do predmanzelske smlouvy zahrnout i to, ze nabití majetku v manželství lze aby patřil k taky me. Ne do společného jmění. Můžete mí poradit jak se bránit proti exekucim mého majetku. A zároveň aby jsme se mohly vzít a můj majetek mi nevzali? Děkuji Milerova
 
Zdravím Vás, předmanželská smlouva je jistě dobrý nápad a způsob ochrany majetku, nicméně až se vezmete, tak okamžikem sňatku rovněž vzniká i SJM (společné jmění manželů), které je nutné co nejdříve po svatbě zúžit smlouvou o zúžení SJM sepsanou co nejdříve po svatbě u notáře. Pokud by Vám někdo z Vašich příbuzných chtěl dát nějaký hodnotnější svatební dar, bylo by vhodné, aby učinil čestné prohlášení, o tom, komu z Vás tento svatební dar daruje, např. daruji (popis věci, např. osobní automobil, tov. zn. ……VIN…. , . barvy. své dceři k příležitosti sňatku. Datum a úředně ověřený podpis dárce.
Vždy však v obdobných případech doporučuji, aby byla nejdříve splacena exekuce a až potom lidé uzavřeli sňatek. Věřte mi, že byste se tímto vyhnuli mnoha nepříjemnostem. Exekutoři i v případě pochybností majetek raději zabaví, a pak je na vlastníkovi věcí, aby se bránil návrhem na vyškrtnutí věcí ze soupisu dle ust. § 68 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.)