Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.335

Blokace účtu pro dluhy manžela - co má dělat nedlužící matka s dítětem, dětmi?

Odesláno: 
Otevřeno 1409 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
jsme s exmanželem rozvedeni od 04/2015, vše je vypořádáno. Pouze hypotéka, kterou platím já, je na byt, který je v mém vlastnictví. Žádala jsem v 06/2015 banku o vyvázání exmanžela z hypotéky, banka mi nevyhověla. Teď mi zablokovali z FÚ účet, pro dluh mého ex. Zablokovali mi i výplatu s které živým sebe i dvě nezl. děti. Ex se mi vysmál, nevím si rady, jsem bez prostředků. Výživné mi tento měsíc také neposlal, prý nemá. Jsem zoufalá, prosím o pomoc.
Děkuji předem
 
Zdravím Vás, podejte návrh na částečné zastavení exekuce k finančnímu úřadu, který tuto pohledávku vymáhá, a to dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Daňová exekuce se sice řídí daňovým řádem, nicméně i pro tuto exekuce přiměřeně platí ustanovení občanského soudního řádu, a to včetně důvodů pro zastavení exekuce. Argumentujte, tak, že se jedná o dluh Vašeho bývalého manžela, se kterým jste pravomocně rozvedena, což doložíte kopií rozsudku o rozvodu manželství, dále finančnímu úřadu doložte i soudně vypořádané SJM (společné jmění manželů), mám za to, že by exekuce ve vztahu k Vám měla být zastavena a tato pohledávka by napříště měla být vymáhána důsledně pouze po Vašem bývalém manželovi.
Ohledně přístupu k penězům z Vašeho účtu Vám doporučuji zajít do pobočky banky, u které máte veden účet a v souladu s ust. § 304b odst. 4 občanského soudního řádu požádejte o výplatu nezbavitelné částky, která by Vám měla být vyplacena, a to až do výše poloviny peněz na účtu, které jste na něm měla předtím něž Vám byly tyto peníze zabaveny, pokud by tam nebyl ani dvojnásobek životního minima jednotlivce (cca 6.800,- Kč), měla by Vám být dle mého názoru vyplacena tato částka. O tom byste měla být finančním úřadem poučena. Žádat o výplatu nezabavitelné částky však můžete pouze jedenkrát po celou dobu trvání exekuce přikázáním pohledávky z účtu manžela povinného. Přeji Vám hodně štěstí a pevné nervy.