Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.351

Vliv zúžení SJM na exekuci a zabavení věcí, majetku, peněz z účtu nedlužícího manžela

Odesláno: 
Otevřeno 1027 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
2008 po sňatku s manželem jsme uzavřeli u notáře smlouvu „O zúžení zákonem stanoveného rozsahu společného jmění manželů“.
2013, 2014 exekuční příkazy na manžela.
Od kolegyně jsem se dozvěděla, že měla se svým dnes (21.02.2016) bývalým mužem stejné problémy a hodně ji pomohlo právě zúžení SJM, ovšem ona ho měla soudně.
Ráda bych věděla zda li tato smlouva je platná i přesto, že není uzavřena soudní cestou, ale je u notáře?
Děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, zúžení SJM uzavřené u notáře má povahu veřejné listiny, a je tudíž platné pro všechny státní orgány a tedy i pro exekutory, kteří jsou povinni obsah těchto smluv při výkonu své činnosti respektovat. Pokud vymáhaná pohledávka vznikla v době, kdy jste měli zúžené SJM, podejte návrh na částečné zastavení exekuce v souladu s ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), v tomto návrhu se domáhejte zastavení exekuce, pokud postihují Váš majetek a argumentujte právě existencí smlouvy o zúžení SJM uzavřené u notáře. Úředně ověřenou kopii této smlouvy přiložte prosím k návrhu na částečné zastavení exekuce. Přeji Vám hodně štěstí a pevné nervy.