Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.924

Exekuce a smlouva o pronájmu věcí movitých - ochrání smlouva věci před exekucí (zabavením exekutorem)?

Odesláno: 
Otevřeno 1220 x
1 odpověď
 
1) S přítelem jsme v r. 2012 uzavřeli smlouvu o pronájmu věcí movitých (on mi zapůjčil části vybavení bytu). Podpis na smlouvě jsem nechala úředně ověřit tenkrát jen já. Může ji nyní exekutor spochybnit a zabavit i věci, které jsou od přítele?
2) V r. 2010 jsem se odstěhovala z obecního bytu a veškeré vybavení jsem prodala synovi, ale podpisy na smlouvě jsme neměli úředně ověřeny. Syn i já jsme podpisy uznali za vlastní až nyní. Může ji exekutor ignorovat? (V roce 2012 jsem se vrátila do bytu zpět)
3) Může mi exekutor zabavit i ledničku, pračku, postel a skříň na šatstvo?
 
Zdravím Vás, na Vaše dotazy budu odpovídat postupně. Úvodem však musím uvést, že praxe se na jednotlivých exekutorských úřadech liší. Nicméně k prvnímu dotazu uvádím, že je-li alespoň jeden podpis úředně ověřen smlouva by měla být uznána, i když by bylo lepší, aby byl úředně ověřen i podpis Vašeho přítele jako vlastníka věcí. K druhému dotazu uvádím, že je otázkou, kdy jste Vaše podpisy uznali jako svoje vlastní. Je pravdou, že je lepší mít podepsanou smlouvu než žádnou smlouvu, takže jste učinila dost, aby Vám věci zůstali, nicméně je možné, že nějaký úřad by Vám věci mohl zabavit. K poslednímu dotazu uvádím, že seznam věcí, které nemůžou být zabaveny ani povinnému je upraven v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb). Mezi tyto věci patří i obvyklé vybavení domácnosti. Obvyklé vybavení domácnosti je lednice, pračka, postel, pokud máte více skříní na šatstvo, tak je možné, že se s nějakou skříní budete muset rozloučit. K ledničce, pračce a posteli uvádím, že by Vám neměli být zabavovány, pokud nemáte lednici za 30.000,- Kč, pračku za 15.000,- Kč a postel za 30.000,- Kč. Pokud jsou výše uvedené věci pořízeny za obvyklé ceny, měly by Vám být ponechány.