Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.185

Potomek s exekucí - ochrání rodiče zrušení trvalého bydliště, trvalého pobytu?

Odesláno: 
Otevřeno 1248 x
5 odpovědí
 
2014 jsem synovi zrušil trvalý pobyt u mě doma. Trvalý pobyt má na obecním úřadě. Od této doby se nestýkáme a on nás nenavštěvuje. V roce 2015 si syn udělal velké dluhy, prokazoval se starým občanským průkazem. Takže exekutor pořád píše na mojí adresu a teď mě chce dokonce navštívit. Co mám dělat?
 
Zdravím Vás, komunikujte se soudním exekutorem, vše mu napište a doložte i rozhodnutím obecního (městského) úřadu o zrušení trvalého pobytu Vašeho syna. Toto rozhodnutí by Vám mělo být doručeno, tak exekutorovi doručte jeho úředně ověřenou kopii. Kdybyste toto rozhodnutí nedohledal, běžte na příslušný úřad a požádejte o stejnopis tohoto rozhodnutí. Kdyby vykonavatelé přišli jste povinen je vpustit dovnitř a vše vysvětlit a eventuálně hledat doklady o vlastnictví Vašich věcí.
 
Může exekutor otevřít a vstoupit do mého domu bez mé přítomnosti? Exekuce na syna, který tam nemá trvalý pobyt. Co se stane, když exekutora nevpustím do domu?
 
Zdravím Vás, exekutor by měl do domu vstoupit jen za Vaší přítomnosti, a to proto, aby předcházel vzniku škody, např. na zámku či tzv. "fabce". Pokud byste exekutora nebo vykonavatele do domu nevpustili, mohl by zavolat policii a do domu vstoupit i bez Vašeho souhlasu, např. policie a zámečník by odvrtali zámek a vstupní dveře do domu by takto otevřeli i proti Vaší vůli. Proto je vždy lepší exekutora do domu vpustit, a to i proto, že má při výkonu své činnosti postavení veřejného činitele.
 
Dobrý den, lze prokázat vlastnictví věci i účtenkou bez jména? (nákup lednice). Mám i věci na které už nemám doklad? Znova opakuji. Syn se odstěhoval v roce 2014, v té době nepracoval a proto si také nemohl nic koupit. V roce 2014 mu bylo 20 roků. Také mu byl zrušen trvalý pobyt a dluhy vznikly v roce 2015. Jak já se mám bránit, neměl by spíš exekutor dokázat že tyto věci u mě doma jsou syna?
 
Zdravím Vás, to by záleželo na posouzení exekutora. Ještě můžete sepsat čestné prohlášení, ve kterém uvedete, které věci v domě jsou Vaše. Toto čestné prohlášení je nutné opatřit Vašim úředně ověřeným podpisem. Pokud byl synovi zrušen trvalý pobyt, tak by u Vás doma exekutor neměl nic zabavovat.
Bohužel zákonná úprava je taková, že vlastnictví neoprávněně zabavených věcí prokazuje vlastník těchto věcí a nikoli soudní exekutor. Zákon logicky předpokládá, že vlastník má k dispozici doklady o tom, že věc je jeho. Nedovedu si představit, jak by Vám měl exekutor, či vykonavatel, který poprvé někam vstoupí dokazovat, že věci patří povinnému a nikoli Vám, to by bylo v praxi nemožné.