Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.077

Maximální výše nákladů exekuce (poplatků exekutorovi za provedenou exekuci)

Odesláno: 
Otevřeno 1574 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
v květnu 2015 jsem si půjčil od společnosti XY poskytující mikropůjčky. Dostal jsem se do finančních potíží, s firmou jsem komunikoval, domluvili jsme se na splátkovém kalendáři (2 x 3500 Kč). Uhradil jsem první splátku, druhou bohužel ne, zapomněl jsem. V pátek 12.2.2016 mi bylo z účtu strhnuto cca 20 000 Kč (exekuce - bankou mi bylo sděleno, že se jedná o společnost XY). Samozřejmě si plně uvědomuji svou chybu, která spočívalá i v tom, že na adrese trvalého bydliště již nebydlím a nepřejímám poštu - a ta adresa je na OP, který měla společnost XY k dispozici.
Nebyl jsem však jinak vyzván k úhradě zbylé splátky, ani telefonicky ani emailem, kterým jsem s firmou do té doby komunikoval, ale to jsou vedlejší okolnosti jen pro dokreslení celého případu.
Má otázka zní - je částka 20 000 Kč reálná?
Předem děkuji za odpověď a Váš čas.
 
Zdravím Vás, moje odpověď Vás bohužel nepotěší, ale 20.000,- Kč je zcela standardní výše celkově vymáhané částky v obdobných případech. Náklady na vymáhání pohledávky se totiž skládají z jistiny (3.500,-), příslušenství - úroky z prodlení, náklady právního zastoupení oprávněného, soudní poplatek, odměna exekutora a náklady exekuce.
 
Děkuji Vám za odpověd´.
Zeptám se ještě na jednu věc.
Je nějakým způsobem napadnutelné, že firma xy mě jakkoli nevyzvala k nápravě a rovnou mě předala k exekuci? . Stačilo by, aby mi napsali email, zavolali nebo mé údaje přeprodali inkasní agentuře, u které předpokládám, že by mě kontaktovala i jinak než poštou (šlo by jim totiž o provizi, kdežto exekutor funguje řekněme trochu odlišně).. Další zvláštnost v jednání společnosti xy spatřuji v tom, že mou složku předali exekutorovi v Přerově (jsem z Prahy a společnost xy má sídlo v Praze).

Jsem již ve fázi blokace na bankovním účtu, takže předpokládám, že s touto částkou již nic neudělám, vzhledem předpokládanému pravomocnému rozhodnutí. Jde mi o nekorektní a neetické jednání ze strany poskytovatele půjček. Má podle Vás smysl se jakkoli ozvat?
Děkuji
 
Zdravím Vás, mám za to, že společnost Vám vyhověla již v tom ohledu, že Vám dovolila splátkový kalendář. Vy jste jednu splátku řádně a včas uhradil, druhou však nikoli. Společnosti již nejsou povinny v těchto případech komunikovat s dlužníky, i když by to bylo vhodnější. Bylo by méně nešťastných lidí.
Společnost (oprávněný) si může zvolit kteréhokoli soudního exekutora zapsaného v seznamu exekutorů vedeného Exekutorskou komorou České republiky, tedy i JUDr. Tomáše Vránu, soudního exekutora, Exekutorský úřad Přerov.
Pokud byste chtěl mohl byste Vaši banku požádat o výplatu nezabavitelné částky, a to dle ust. § 304b občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) a banka Vám na základě Vaší žádosti tuto částku, která je rovna dvojnásobku životního minima, tj. cca 6.800,- Kč. Tuto žádost však můžete podat pouze jedenkrát za celou dobu trvání exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného. O tom by Vám měl exekutor poučit.
Pokud je Vám mzda poukazována na účet, doporučuji Vám domluvit se na výplatě mzdy v hotovosti či poštovní poukázkou.