Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.856

Dlužník s exekucí s trvalým pobytem v nemovitosti nedlužníka (potomka) - hrozí exekuce na vybavení nemovitosti?

Odesláno: 
Otevřeno 1289 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
prosím o radu.
Dnes (12.02.2016) jsme zjistili, že je tchýně zadlužená asi na 500.000 Kč.
Tchánovi, chtějí vzít pozemek i přes to, že jsou rozvedení a on ji vyplatil. On to, ale vyřeší, doloží, ze na to nemají nárok. Problém je, že přítel vlastní dům ve kterém tchýně žije s námi. Nemá žádnou smlouvu a není nijak dáno ve kterém bytě žije ona a ve kterém my. Proto se chci zeptat, jestli můžou přijít exekutori k nám a zabavit majetek v domě, který patří příteli? Tchýně je tu hlášena, má tu trvalý pobyt, takže se obávám nejhoršího.
Děkuji za radu L. Kudrová
 
Zdravím Vás, ano exekutoři k Vám skutečně mohou přijít a eventuálně i zabavovat movité věci povinného. Tchýně u Vás bydlí, má u Vás trvalý pobyt, tudíž se zde nachází i její majetek, který je možné zabavit. Váš přítel se o dům bát nemusí, pokud je jeho výlučným vlastníkem.
Horší je to s věcmi v domě. Pokuste se najít co nejvíce dokladů dokládajících to, které věci patří Vám a příteli. Těmito doklady jsou faktury, dodací a záruční, listy i paragony, je-li tam uvedeno Vaše jméno, dále smlouvy - kupní, darovací, úvěrové, … Asi by nebylo od věci, abyste Vy dva sepsali formou čestného prohlášení věci, které jsou Vaše. Tchýně, ať udělá totéž. Následně Vám doporučuji tato čestná prohlášení opatřit Vašimi úředně ověřenými podpisy a následně předložit exekutorovi.
Dále uvádím, že ani povinnému nelze zabavit vše. Věci, které nemohou být zabaveny povinnému jsou upraveny v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.).
Pokud by byly zabaveny Vaše věci je nutné podat návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu, který podává vlastník těchto věcí k soudnímu exekutorovi, který tyto věci zabavil do 30 dní ode dne, kdy se o zabavení svých věcí dozvěděl, a to podle ust. § 68 odst. 1 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.). K tomuto návrhu je však nutné doložit pokud možno úředně ověřené kopie výše uvedených dokladů, kterými budete prokazovat vlastnické právo k zabaveným věcem. Originály raději nepřikládejte. Pokud by návrhu nebylo vyhověno, bylo by nutné podat vylučovací žalobu k okresnímu soudu dle okresu bydliště Vaší tchýně (povinné).
Pro úplnost uvádím, že je možné, že Vás exekutor nenavštíví, protože záleží, pro který (é) způsoby provedení exekuce se rozhodne. Navštívil by Vás, pokud by zvolil exekuci prodejem movitých věcí povinného, jinak ne. Výše uvedené doklady bych však usilovně hledala a raději bych pořizovala i jejich úředně ověřené kopie.