Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.766

Exekuce bytu a v bytě kde dlužník nebydlí - zrušené trvalé bydliště dlužníka (zrušený trvalý pobyt)

Odesláno: 
Otevřeno 1742 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli může vstoupit exekutor do mého bytu a provést zabavení majetku movitého či nemovitého, kde měl trvalý pobyt dlužník naposledy před pěti lety, ale vedený jako vlastník bytu na katastrálním úřadě nikdy nebyl? A pokud ne, proč exekutor vyvěsil výzvu se jménem dlužníka na vchod našeho panelového domu když tu dlužník nebydlí?
 
Zdravím Vás, exekutor může "zabavit" pouze nemovitosti povinného. Jste-li tedy vlastníkem bytu Vy, exekutor jej nemůže "zabavit" ani zpeněžit v dražbě.
Exekutor může do Vašeho bytu vstoupit, neboť v něm má povinný trvalý pobyt a exekutor se tedy právem domnívá, že se zde rovněž nachází i movité věci povinného, které lze exekučně zabavit. V tomto případě Vám tedy doporučuji, abyste exekutorovi sdělila, že se zde povinný minimálně 5 let nezdržuje, je dobré, aby Vám tuto skutečnost potvrdili rovněž i sousedé, a to pokud možno ve formě čestného prohlášení s úředně ověřeným podpisem sousedů.
Navíc je nutné, abyste od svých věcí dohledala co nejvíce dokladů prokazujících Vaše vlastnické právo k věcem v bytě. Těmito doklady jsou zejména faktury, dodací a záruční listy, smlouvy - kupní, darovací, úvěrové, … Pro úplnost uvádím, že věci, které nelze zabavit ani povinnému jsou upraveny v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.).
Pokud by exekutor zabavil Vaše věci, bude nutné, do 30 dní ode dne, kdy jste se zabavení těchto věcí dozvěděla, podat návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu v souladu s ust. § 68 odst. 1 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.). K tomuto návrhu bude nutné doložit úředně ověřené kopie výše uvedených dokladů, kterými je nutné doložit Vaše vlastnické právo k zabaveným věcem.
Kdyby exekutor Vašemu návrhu nevyhověl, bylo by nutné podat žalobu o vyloučení zabavených věcí k exekučnímu soudu, a to do 30 dní ode dne, kdy Vám bylo doručeno zamítavé rozhodnutí soudního exekutora.