Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.966

Zabavení bytu exekutorem pro ručení dluhu u americké hypotéky

Odesláno: 
Otevřeno 1458 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Před lety jsem se stala spoludlužníkem a ručitelem Americké hypotéky kvůli dnes (05.02.2016) již bývalému manželovi. On ale dluh nechtěl splácet pokud na něj byt nepřevedu. O rok později byl ve vazbě kvůli trestnému činu. Nechtěl mi dát potvrzeni pro sociální úřad abych mohla dluh splácet. V současnosti na dluh nemám peníze. Zaplatila jsem dohromady 40.000 korun.
I když mi bývalý manžel dluží za alimenty, soud určil, že z důvodu úrazu a částečnému invalidním důchodu ČID splácet nemusí. Dluh ale vznikl ještě před úrazem. Stále se mi vysmívá, že je invalida a proto neplatí alimenty jen občas. Exekutor po mně chce moc velké splátky. Já ale nemohu sehnat ani práci. Mám dvě děti a nemám pro ně hlídání. Přijde mi ne spravedlivé, že po bývalém manželovi nikdy splátky nechtěli. Jen po mně.

Dneska (05.02.2016) přišel exekutor a prý se budu muset do léta vystěhovat. Chtěla jsem se zeptat jestli se s tím nedá ještě něco dělat. Mám nového manžela, ale i když pracuje, moc peněz nemáme. Zdá se, že se bývalýmu manželovi povedlo to abych o byt přišla a je mu jedno co bude s dětmi. Dluh je velký 600.000 Kč.
Mnohokrát děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, zde je možné jediné řešení, a to podat na jaře, květen, červen žádost o odklad exekuce dle ust. § 54 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.), ve spojení s ust. § 266 odst. 1 občanského soudního řádu. Dle ust. § 266 odst. 1 občanského soudního řádu lze odložit exekuci, jestliže se povinný do tíživé situace dostal bez svého zavinění a jestliže by neprodlená exekuce měla zvláště nepříznivý dopad na povinného nebo členy jeho rodiny. Mám za to, že tyto podmínky splňujete. Pamatujte však, že o odklad exekuce lze požádat maximálně na 6 měsíců. Odkladem exekuce se tedy Vaše problémy bohužel nevyřeší, ale pouze odloží. Řešením by bylo pohledávku uhradit, jinak se lze bohužel domnívat, že nemovitost bude prodána.
Pro Vás by bohužel ani insolvence nebyla řešením, neboť Váš věřitel je zajištěný a do insolvenčního řízení by nejspíš tuto pohledávku přihlásil. Kdyby tak učinil nemovitost by byla prodána v insolvenčním řízení. K insolvenci je navíc nutné, abyste měla více věřitelů, Vaše závazky by byly déle než 30 dní po splatnosti a ze svých příjmů byste byla schopna uspokojit pohledávky svých nezajištěných věřitelů alespoň v zákonem požadované minimální 30% výši nezajištěných pohledávek Vašich věřitelů.