Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.003

Exekuce exmanžela u a obstavení úvěrového účtu manželky v bance

Odesláno: 
Otevřeno 1451 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
2012 jsme se manželem rozvedli a zároveň provedli majetkové vyrovnání (v našem případě rozdělení dluhů). Já si své závazky vůči Hypoteční bance plním. 2016 bude fixace na úvěr, tak jsem požádala banku o zaslání aktuálního zůstatku úvěru. Výpis nesouhlasil cca 130.000 Kč. Na můj dotaz v bance mi bylo řečeno, že je uvalena exekuce na účet, bližší podrobnosti prý nemohou sdělit, musím se obrátit na Exekutorský úřad Brno (Mgr. Krejsta). Když jsem se dovolala, tak mi exekuční pracovnice sdělila, že tato exekuce se týká mého exmanžela a že mi nic bližšího nemůže sdělit, je vázána mlčenlivostí. Odkázala mě opět na banku, která mi má všechno vysvětlit. Jak je možné, že mě nikdo neinformoval o uvalení exekuce (kdybych nepožádala o mimořádnou splátku tak bych o tom vůbec nevěděla). Tento úvěr měl být čerpán na výstavbu garáže a drobných oprav v rod. domku, kde zástavci (moji rodiče, tedy třetí osoby) svým domem ručí, tak z jakého důvodu byla uvalena exekuce?
Dneska (03.02.2016) jsem byla osobně v bance a bylo mi řečeno, že mi k tomu nic nemůžou říct, a že si tam kdokoliv kdykoliv může dát jakoukoliv exekuci.
Jak je to prosím možné, když se tam ručí nemovitostí mých rodičů a úvěr byl zařízen pro jiný účel a řádně se platí? Copak si kdokoliv přijít a přidružit se k tomu?
Předem Vám moc děkuji za odpověď a za Váš čas.
 
Zdravím Vás, mám za to, že by Vám měl být exekuční příkaz doručen, a to proto, že je postižen Váš majetek.
Zde by bylo nutné patrně vyčkat na doručení tohoto exekučního příkazu a následně bych podala návrh na částečné zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), s tím, že se domáháte zrušení exekučního příkazu, neboť jste již rozvedeni a je nutné rovněž doložit i dohodu o vypořádání SJM, dále je nutné rovněž argumentovat i tím, že nález Ústavního soudu Pl. ÚS 1/14 ze dne 31.3.2015 výrazně omezil možnost exekučního postihu manžela povinného, a to zvláště za dluhy, o kterých druhý z manželů nevěděl a že s ohledem ny výše uvedené skutečnosti tedy máte za to, že je zde dán důvod pro zastavení exekuce, neboť Váš účet byl neoprávněně postižen. Možná by nebylo od věci zkusit nahlédnout do spisu u exekučního soudu nebo u soudního exekutora. Víte oni exekutoři po telefonu neradi poskytují informace, neboť po telefonu si nemohou ověřit totožnost volajícího. Mám za to, že při osobním kontaktu by byli sdílnější, mám za to, že i banka by Vám měla říci více, neboť takto byl postižen Váš úvěrový účet. Zde uvádím, že exekutoři tyto exekuční příkazy (na úvěry, účty, stavební spoření) nejdříve vždy doručují příslušné bance, nebo jiné finanční instituci a až následně povinnému či manželce povinného. K návrhu na zastavení exekuce rovněž doložte i kopii pravomocného rozsudku o rozvodu manželství. Možná by nebylo od věci se o této záležitosti poradit s advokátem, ke kterému vezměte veškeré listiny, které máte k dispozici, a to včetně kopie rozsudku o rozvodu a dohodě o vypořádání SJM. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz.