Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.168

Ukončení insolvence, oddlužení a obnovení exekuce, zabavování majetku a obsatevení majetku, bankovního účtu

Odesláno: 
Otevřeno 1087 x
1 odpověď
 
Dobrý den. Po skončeném konkurzu na mou osobu se znovu rozběhly exekuce. V konkurzním řízení byl prodán veškerý můj majetek (nic jsem neskryl ani nezatajil). Bohužel velká část dluhů zůstala. Momentálně mě u sebe nechali bydlet příbuzní. Mám ovšem obavu aby nebyl exekučně zabaven jejich majetek jen z důvodu, že tam přebívám. Dá se proti tomu něco dělat? Děkuji
 
Zdravím Vás, zde by bylo nutné, aby příbuzní měli co nejvíce dokladů dokládajících vlastnické právo k věcem v domě či bytě, který s nimi nyní obýváte. Těmito doklady jsou faktury, dodací a záruční listy, smlouvy - kupní, darovací, nájemní, úvěrové, … Dále je možné, že jak Vy, tak Vaši příbuzní formou čestného prohlášení vyjmenují majetek, který v domě či bytě patří jim a Vy učiníte totéž, tedy čestným prohlášením uvedete, který majetek v bytě či domě je Váš. Čestná prohlášení je nutné opatřit Vašimi úředně ověřenými podpisy.
Kdyby však přesto došlo k zabavení věcí Vašich příbuzných, je nutné, aby tito u soudního exekutora do 30 dní ode dne, kdy se o zabavení věci dozvěděli, podali u exekutora návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu v souladu s ust. § 68 odst. 1 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.). K tomuto návrhu je třeba doložit i přílohy listin, dokladů, kterými by majitelé věcí dokládali vlastnické právo k zabaveným věcem. Pokud by tomuto návrhu nebylo vyhověno, bylo by nutné, aby příbuzní (majitelé věcí) podali do 30 dní ode dne, kdy jim bylo doručeno zamítavé rozhodnutí o tom, že se návrhu na vyškrtnutí věcí ze soupisu nevyhovuje, vylučovací žalobu.