Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.133

Vylučovací žaloba - vyjmutí nemovitosti z exekuce (byt, dům, pozemek)

Odesláno: 
Otevřeno 1804 x
1 odpověď
 
Zdědila jsem po rodičích chatu. Mám vedenou exekuci na plat a po zapsání dědictví, exekutor uvalil exekuci na nemovitost. Byla provedena dražba, ale nikdo se nepřihlásil. Co mám udělat, aby nedošlo k další dražbě. Děkuji za radu.
 
Zdravím Vás, pokud máte exekuci a zdědila jste po rodičích chatu, pak je exekuce této nemovitosti více než předvídatelná. V tomto případě záleží i na hodnotě chaty a výši vymáhané pohledávky. Nepíšete již, zda jste chatu zdědila celou nebo jen spoluvlastnický podíl na ní. Pokud by ste zdědila spoluvlastnický podíl na této chatě, je možné se s ostatními spoluvlastníky a soudním exekutorem dohodnout na tom, že by ostatní spoluvlastníci Váš spoluvlastnický podíl na chatě odkoupili a z výtěžku prodeje by se uhradila pohledávka oprávněného. Žalobu na vyloučení nemovitosti ze soupisu nepodávejte, byla by s vysokou pravděpodobností neúspěšná.
Pokud by však výše vymáháné pohledávky byla malá a hodnota chaty by byla vysoká, a to tak, že by to bylo v přímém nepoměru, je možné podat návrh na částečné zastavení exekuce co do způsobu provedení exekuce, ve kterém se budete domáhat zrušení exekučního příkazu k prodeji chaty v souladu s ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Argumentujte tak, že způsob provedení exekuce prodejem nemovitosti chaty je zcela nepřiměřený hodnotě vymáhané pohledávky, a navíc, že jsou Vám na úhradu exekuce prováděny srážky ze mzdy, z nichž je pohledávka oprávněného hrazena, a to spolu s náklady exekuce, oprávněného a odměny soudního exekutora.