Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.978

Pronájem bytu v exekuci a problém s nepřizpůsobivými nájemníky, nájemci

Odesláno: 
Otevřeno 1400 x
1 odpověď
 
Dobrý den. Zajímalo by nás, jak je to s pronajímáním bytu v exekuci. Jedná se o to, že vlastník (majitel) bytu SVJ pronajímá byty v exekuci. Pronajímá je nepřizpůsobivým a my tím trpíme. Bordel, hluk a hlavně nikdo nikdy neví, kolik jich je v bytě skutečně hlášeno. Nám tím vznikají nedoplatky (výtah, osvětlení) jenž musíme hradit. S nepřizpůsobivými souvisí i druhý dotaz. Je možné požadovat slevu do fondu na užívání bytu SVJ pokud se něčí byt nachází mezi partajemi nepřizpůsobivých neboť nadměrný hluk brání poklidnému užívání? Stížnosti a hlídky jsou na denním pořádku. Vyřeší se to po určité době výměnou za další nepřizpůsobivé. My vlastníci bytů SVJ bychom si chtěli byty v exekuci odkoupit. Existuje pro nás rada a hlavně pomoc, jak se zbavit oněch nepřizpůsobivých a problémových?
 
Zdravím Vás, toto je bohužel patrně stále častější nešvar. Nicméně každé SVJ musí mít své stanovy, takže bych nahlédla do stanov SVJ, tyto by měly být k dispozici u předsedy výboru k nahlédnutí a podívala bych se do nich, jak je tam řešen problematikx narušování tzv. sousedských práv. Díle uvádím, že nejpozději do 31.12.2016 se musí stanovy SVJ podrobit režimu zákona o obchodních korporacích. Pokud se u Vás stanovy dosud neměnily, budou se muset změnit, proto bych doporučovala řádně ošetřit i problematiku porušování tzv. sousedských práv, a to například tak, že pokud majitel bytu, jehož nájemci opakovaně porušují sousedská práva a opatřní k nápravě, domluva, písemné upozornění na závadný stav selhali, bude muset uhradit pokutu ve prospěch SVJ, jejíž výši si ve stanovách můžete určit sami.
Mám za to, že jako spoluvlastnici domu byste ci tyto byty odkoupit mohli, pokud busou draženy, i tuto věci bych eventuálně zahrnula do nových stanov. V případě exekuce na byt bych kontaktovala soudního exekutora, který vydal jako první exekutorské zástavní právo na tyto byty a otázku eventuálního odkoupení bytu bych řešila s ním, neboť tento exekutor by nemovitost (byt) patrně i dražil. Navíc exekutor by byl rovněž i vedlejším účastníkem smlouvy o převodu nemovitosti.