Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.388

Exekuce nepřednostní pohledávky - výpočet srážky z platu, mzdy

Odesláno: 
Otevřeno 1404 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
02/2010 mi byl doručen exekuční příkaz srážkami ze mzdy. V příkaze se přímo uvádí způsob srážky, cituji:
"Soudní exekutor určuje, že se jedná o nepřednostní pohledávku. Z čisté mzdy, která zbývá po odečtení základní postižitelné částky a která se zaokrouhlí směrem dolů na částku dělitelnou třemi a vyjádřených v celých korunách (zbytku čisté mzdy), lze srazit k vydobytí pohledávky oprávněného jednu třetinu".
Dosud mi byly srážky ze mzdy prováděny výše uvedeným způsobem. Ovšem od září 2015 můj zaměstnavatel sráží celý zbytek mzdy přesahující částku 12 236, - Kč.
Žádný jiný exekuční příkaz zaměstnavateli i mě nebyl doručen. Domnívám se, že právní moc exekučního příkazu má stejnou právní kvalitu jako rozsudek nebo usnesení soudu, čímž je závazný pro všechny strany. Dále se domnívám, že i retroaktivitu nelze v tomto případě uplatnit (viz Nález Ústavního soudu P1 ÚS 1/14).
Může zaměstnavatel srážet mzdu jiným způsobem, než jak je uvedeno v exekučním příkazu. Jestli ano, pak v jakých případech.
Děkuji Vám za trpělivost a přeji hezký den.
 
Zdravím Vás, mám za to, že v tomto případě máte pravdu Vy a nikoli zaměstnavatel. Povinnému vždy musí po srážkách ze mzdy u nepřednostních pohledávek zbýt 2/3 mzdy a u přednostních pohledávek výživné nezabavitelná částka ze mzdy. Pokud chcete můžete si správnost výpočtu srážek ze mzdy ověřit i na stránkách http://www.vyplata.cz, kde lze vypočítat nezabavitelnou a zabavitelnou částku ze mzdy povinného u přednostních a nepřednostních pohledávek. Máte pravdu, retroaktivitu v těchto případech uplatňovat nelze. Pokud by zaměstnavatel v jednom měsíci srazil více než měl, je povinen tento rozdíl v následujícím měsíci vyrovnat a ze mzdy povinného srazit o to nižší částku.