Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.579

Pořadí exekucí, přednostní a nepřednostní exekuce - srážka zaměstnavatelem z platu, mzdy zaměstnanci

Odesláno: 
Otevřeno 3587 x
1 odpověď
 
Dobrý den, poprosila bych o radu v určení pořadí exekucí. Zaměstnankyně má 4x přednostní a 5x nepřednostní. U předchozího zaměstnavatele byly sráženy na 2 přednostní, přičemž ta první přednostní byla doručena předchozímu za-teli dříve než ta druhá a ostatní exekuce před. i nepřed. Na všechny máme i usnesení o pokračování provádění srážek.
Nejedná se o výživné. Ta první přednostní je na cca 200. tis, tak se sráží (deponují) 2 třetiny.
Máme srážet jen na tu první přednostní nebo i poměrně na tu druhou přednostní (sráženo dle předchozího za-tele)? Dle mého se musí nejprve uspokojit první přednostní a pak až ty ostatní dle usnesení, který se řídí dnem doručení prvnímu plátci mzdy - jestli mé tvrzení je tedy správné. Děkuji a hezký den. L. K.
 
Zdravím Vás, pokud by jedna z přednostních pohledávek byla výživné pro nezletilé dítě, tak ta má přednost i v rámci přednostních exekucí. Poté by se sráželo na další nepřednostní pohledávku. Pohledávky jak přednostní se v rámci přednostních pohedávek řídí datem doručení exekučního příkazu zaměstnavateli, s výjimlkou výživného pro nezletilé dítě, to má přednost před ostatními přednostními exekucemi.
Nepřednostní pohledávky jsou všechny postaveny naroveň, takže se sráží dle pořadí doručení exekučního příkazu k provádění srážek ze mzdy zaměstnavateli, nebo předchozímu zaměstnavateli.
Stačí Vám odpověď takto, pokud by Vám tato odpověď nedostačovala, potřebovala bych přesně znát na co jsou přednostní pohledávky a kdy byly bývalému zaměstnavateli doručeny exekuční příkazy k provádění srážek ze mzdy. U nepřednostních pohledávek bych potřebovala znát jen datum doručení exekučních příkazů bývalému zaměstnavateli povinné.