Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.529

Jak požádat exekutora o vrácení věcí nedlužníka (zabavených nedlužící osobě)

Odesláno: 
Otevřeno 1367 x
1 odpověď
 
Dobry den,
jak mám zažádat o vrácení zabavených věcí, které nejsou mé? Jsou mé dcery.
Děkuji.
 
Zdravím Vás, bude nutné, aby Vaše dcera podala, a to k exekutorovi, který její věci zabavil návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu podle § 68 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.). Tento návrh je nutné podat do 30 dnů ode dne, kdy se majitel věcí dozví o jejích zabavení. Zabavené věci je třeba v tomto návrhu specifikovat, a to tak jak je má popsané exekutor, a to včetně čísla položky na soupisu, např. č. 7 lednice Zannussi bílá.
K návrhu je však nutné doložit přílohy, kterými Vaše dcera prokáže, že zabavené věci patří jí a nikoli Vám. Těmito přílohami jsou např. smlouvy - kupní, darovací, nájemní, zástavní, úvěrová, . dále dodací a záruční listy, faktury. Tedy vše čím lze doložit vlastnické právo k zabaveným věcem. Tyto doklady doložte v čitelné a úředně ověřené kopii, originály si raději ponechejte.
Pokud by tomuto návrhu exekutor nevyhověl, bylo by nutné podat k okresnímu soudu na jehož území máte bydliště, žalobu o vyloučení věcí ze soupisu, kde žalobcem by byla dcera a žalovaným exekutor. Tato žaloba se podává do 30 dní ode dne, kdy bylo dceři doručeno rozhodnutí, kterým by exekutor nevyhověl návrhu na vyškrtnutí věcí ze soupisu, o kterém jsem psala výše. Přeji Vám oběma hodně štěstí a závěrem dodávám, že ani povinnému nelze zabavit vše. Seznam věcí, které nemohou být povinnému zabaveny naleznete v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.).