Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.500

Exekuce na nově koupené auto - původní majitel koupil auto od dlužníka s exekucí

Odesláno: 
Otevřeno 1920 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
06/2015 jsem pořídil osobní automobil od fyzické osoby. Automobil měl před mnou dva majitele a dnes (25.01.2016) mi přišel dopis o uvalení exekuce na moje nové auto. V době, kdy se auto kupovalo, nikde zmínky o exekuci nebyly, ani když jsem si ho prověřoval Cebii. Problém je, že ale exekuce je od prvního majitele, né od člověka, který mi auto prodal. Můžete mi poradit, jaké kroky by bylo nejlépe učinit? Žalovat první prodejce se mi nechce, za tu dobu co auto mam, jsem do něj investoval už skoro 100.000 Kč a myslím, že ty bych už nikdy zpět nedostal. Děkuji.
 
Zdravím Vás, v tomto případě bude nutné podat k exekutorovi, který Vám automobil zabavil návrh na vyškrtnutí věci (automobilu) ze soupisu, a to v souladu s ust. § 68 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.). Tento návrh se podává do 30 dnů ode dne, kdy jste se o zabavení automobilu dozvěděl. Zde je nutné doložit veškeré kupní smlouvy a jiné doklady, a to včetně úředně ověřené kopie technického průkazu. Tímto byste měl prokázat vlastnické právo k automobilu. Automobil tedy zabavován být neměl, problém je však v tom, že první majitel automobilu, povinný porušil svoji zákonnou povinnost, a tou je to, že v průběhu exekuce nebude zmenšovat svůj majetek a majetkové hodnoty, tak, že by je převáděl na třetí osoby, a pokud by k tomu došlo, měl být účastníkem první smlouvy i exekutor.
Proto Vám doporučuji, abyste se v této věci se všemi podklady obrátil na advokáta, který by Vás v této věci zastupoval a tento návrh Vám sepsal. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz.
Pokud by exekutor tomuto návrhu nevyhověl, bude nutné buď podat v této věci vylučovací žalobu, nebo se s prvním majitelem automobilu soudit o náhradu škody. Otázkou je, zda a do jaké míry by tato pohledávka byla vymahatelná, když je na něj v současné době uvalena exekuce. Návrh na vyloučení věci (automobilu) ze soupisu bych podala, ale lepší by bylo, aby jej i s ohledem na výše uvedené skutečnosti sepsal advokát.