Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.720

Zástava bytu, domu bankou (hypotéka) a exekuce - může exekutor zabavit byt, dům, nemovitost?

Odesláno: 
Otevřeno 3131 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mám dlužníka co vlastní nemovitost, na které má zástavní právo od banky (kvůli hypotéce). Dluží mi významnou částku peněz a mám s ním sepsaný notářský zápis ohledně splátkového kalendáře, který opět neplatí, notářský zápis mi dává právo ihned při neplacení podat pohledávku k exekuci což udělám, ale mohu tímto exekučním příkazem nařídit dražbu nemovitosti, když na jeho nemovitosti je zástavní právo z hypotéky? Kdo může nařídit dražbu nemovitosti děkuji.
 
Zdravím Vás, určitě podejte k exekutorovi návrh na nařízení exekuce pro vymáhání pohledávky uznané dlužníkem ve formě notářského zápisu s přímým svolením k jeho vykonatelnosti. Uveďte, zda Vám povinný do dne splatnosti něco uhradil či nikoli. Do návrhu na nařízení exekuce současně uveďte, že povinný je vlastníkem nemovitosti, a pokud víte jaké, tak tuto nemovitost blíže popište, například obcí a číslem popisným.
Exekutor následně na tuto nemovitost povinného zřídí v katastru nemovitostí exekutorské zástavní právo. Zřízením exekutorského zástavního práva budete jako oprávněný (stejně jako hypoteční banka) zapsán v katastru nemovitostí.
Dražbu nemovitosti může nařídit buď soudní exekutor, který bude pověřen provedením exekuce na majetek povinného nebo sama hypoteční banka, a to poté co by se rozhodla hypoteční úvěr povinného tzv. zesplatnit. K zesplatnění úvěru by mělo dojít v okamžiku, kdy by banka zjistila, že na nemovitost povinného bylo uvaleno exekutorské zástavní právo.
Exekutorská zástavní právo by Vám mělo zaručit, že byste byl i Vy uspokojen z výtěžku prodeje nemovitosti povinného.