Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.426

Koupě auta, automobilu od dlužníka v exekuci - nový majitel je v dobré víře že "auto není zadlužené"

Odesláno: 
Otevřeno 1684 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
zajímalo by mne, jak je to v případě zakoupení motorového vozidla od osoby na kterou je uvalena exekuce. Má nabyvatel v takovém případě nárok na vozidlo i když ho zakoupil v dobré víře nebo je povinen ho vydat exekutorovi a náklady spojené s koupí vymáhat po původním majiteli?
 
Zdravím Vás, osobně bych auto od povinného, který má exekuci nekupovala, neboť povinný by neměl v průběhu exekuce nakládat se svým majetkem tak, že by jej prodával. Jedinou výjimkou by bylo kontaktovat exekutora, který vede exekuci na majetek povinného a na všem se s ním dohodnout. V tomto případě by byl exekutor stranou kupní smlouvy, a to minimálně jako vedlejší účastník, s tím, že by se kupní cena platila soudnímu exekutorovi.
Při přímém prodeji vozu od povinného totiž hrozí, že by Vám exekutor tento automobil eventuálně mohl zabavit, s tím, že tento převod je neúčinný a Vy byste se musel (a) složitě bránit a náklady spojené s koupí vozu skutečně následně vymáhat po povinném, jako náhradu škody. Zde je však otázkou, zda byste tuto částku vymohli, neboť povinný je v exekuci již nyní.