Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.821

Exekuce na bankovní účet matky samoživitelky - nemá na nájem a jídlo, co může dělat?

Odesláno: 
Otevřeno 1516 x
1 odpověď
 
Dobrý den!
Včera (20.01.2016) jsem zjistila že mi exekutor zablokoval účet. Jsem samoživytelka rodiny s 13letou dcerkou. Jak mi zablokovali účet nemám ani na zaplacení najmu. Co můžu proti tomu dělat? Částka na exekuci je 24.000 Kč. Nějaký dopis jsem o exekuci nedostala.
V bance mi jenom řekli, že je uvalená exekuce a já ani nevím na koho bych se měla obrátit.
Je nějaký způsob jak se můžu bránit?
Ten dluh bych rada splatila ve splátkách ale prostě bez finančních příjmu mi to prostě nepůjde.
Na ten účet mi docházela výplata.
Děkuji
 
Zdravím Vás, v tomto případě se dostavte na pobočku banky, u které máte veden blokovaný účet a v souladu s ust. § 304b odst. 1 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) požádejte o výplatu nezabavitelné částky, která je rovna dvojnásobku životního minima, což je cca 6.820,- Kč. Na základě Vaší žádosti by Vám tato částka měla být bankou vyplacena. Zde pouze uvádím, že o výplatu nezabavitelné částky můžete banku požádat pouze jedenkrát po celou dobu blokace účtu. O tomto by Vás měl soudní exekutor poučit.
Je-li pravda to co zde uvádíte, tedy to, že Vám nebylo doručeno rozhodnutí, na jehož základě je pohledávka vymáhána, je to důvod pro zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. a) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Protože exekuce na majetek povinného může být nařízena pouze na základě pravomocného exekučního titulu, podmínkou právní moci a vykonatelnosti exekučního titulu, je skutečnost, že exekuční titul je povinnému řádně doručen. Pokud tomu tak není, exekuční titul nenabyl právní moci a exekuce by tedy měla být na základě této skutečnosti zastavena. Pokud si nepřebíráte poštu, tak to by mohl být exekuční titul doručen tzv. fikcí doručení, ale i tak byste měla mít možnost se s jeho obsahem seznámit. Přeji Vám hodně štěstí a pevné nervy. Jen uvádím, že doručení exekučního příkazu k přikázání pohledávky z účtu povinného očekávejte v brzké době, a to v řádech dnů.