Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.933

Exekuce vnuka, vnučky - hrozba zabavení věcí prarodičům, dědečkovi, babičce (majitelé věcí mají paragony)

Odesláno: 
Otevřeno 1288 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Náš vnuk který pobývá na stejné adrese jako my, má exekuci a chci se zeptat zda má právo exekuční vykonavatel zabavit naše věci i když mám na tyto věci doklad (paragony a záruční listy) Byly nám zabaveny věci i když jsem předložil doklady o koupi zabavených věcí. Vnuk zde na našem bydlišti nic nevlastní jen nějaké věci (oblečení).
Co máme dělat?
Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, v tomto případě je nutné, abyste jako vlastníci takto zabavených věcí do 30 dnů ode dne, kdy jste se o zabavení Vašich věcí dozvěděli podali k soudnímu exekutorovi, který Vaše věci zabavil návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu v souladu s ust. § 68 odst. 1 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.). V tomto návrhu musíte uvést, které věci v soupisu jsou Vaše a k těmto věcem exekutorovi, a to doklady prokazujícími Vaše vlastnické právo doložit, že tyto věci jsou skutečně Vaše. Těmito doklady jsou zejména faktury, dodací a záruční listy, i paragony, tedy doklady o koupi (je-li na nich uvedeno Vaše jméno), smlouvy - kupní, darovací, nájemní, úvěrové, … Vždy dokládejte raději úředně ověřené kopie těchto dokladů, a to z důvodu obavy ze ztráty originálů těchto listin.
Závěrem uvádím, že v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) josu upraveny věci, které nemohou být zabaveny ani povinnému. Jedná se zejména o obvyklé vybavení domácnosti, jako je pračka, lednice, stůl, židle, … Pokud byly zabaveny i tyto věci máte do tohoto návrhu o argument navíc.