Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.029

Exekuce majetku pronajímatele v nájemním bytě - prevence, jak se tomu vyhnout?

Odesláno: 
Otevřeno 1181 x
3 odpovědi
 
Dobrý den.
Mám v bytě podnájemníka a ten má více exekucí, již začal pracovat tak mu exekuce strhávají ze mzdy. Přednostní je exekuce ze zdravotní pojištovny a na další se neposílá nic. Musí se ze zákona posílat něco i na zbytek exekucí nebo musí exekutoři počkat až se uspokojí pojištovna? Druhý problém je v tom že již byli u majitele bytu, sepsali majetek sice nic nezabavili, ale řekli pokud z platu nic nepošlou, zabaví majiteli bytu majetek v nájemním bytě - mají na to právo? Děkuji
 
Zdravím Vás, exekutoři by nikdy neměli zabavovat majetek třetí osoby odlišné od povinného. Pokud by se tak stalo, je to na podání návrhu na vyškrtnutí těchto věcí ze soupisu.
Nyní Vás musím upozornit na jeden mýtus ohledně exekucí, zabavením věcí se rozumí i jejich sepsání, nikoli fyzický odvoz zabavených věcí. Pokud byly takto sepsány Vaše věci, měl (a) byste, a to do 30 dnů ode dne, kdy jste o zabavení věcí exekutorem dozvěděli podat návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu v souladu s ust. § 68 odst. 1 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.). V tomto návrhu musíte uvést, které věci v soupisu jsou Vaše a k těmto věcem exekutorovi, a to doklady prokazujícími Vaše vlastnické právo doložit, že tyto věci jsou skutečně Vaše. Těmito doklady jsou zejména faktury, dodací a záruční listy, smlouvy - kupní, darovací, nájemní, úvěrové, … Vždy dokládejte raději úředně ověřené kopie těchto dokladů, a to z důvodu obavy ze ztráty originálů těchto listin.
Pokud jsou povinnému prováděny srážky ze mzdy, tak platí, že srážky ze mzdy se provádějí ve prospěch exekuce, u které je zaměstnavateli jako první doručen exekuční příkaz k provádění srážek ze mzdy povinného.
Nicméně ani srážky ze mzdy by povinného zcela neochránili před exekucí prodejem movitých věcí povinného, tj. před zabavením jeho věcí, neboť exekuce může být provedena i několika způsoby současně, tj. jak srážkami ze mzdy, tak exekucí prodejem movitých věcí povinného.
Závěrem uvádím, že ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu upravuje věci, které nemohou být zabaveny ani povinnému, pokud by se tak stalo máte o argument navíc. K sepsání návrhu na vyškrtnutí věcí ze soupisu můžete využít i služeb advokáta. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz.
 
Ještě k věci sepsání věcí musím dostat nějaký seznam od exekutoru žádný nemám jelikož jsem já osobně nebyla příromna děkuji
 
Zdravím Vás, zeptejte se povinného, on by tento seznam měl mít. Buď by jej tam měl exekutor zanechat a nebo by mu jej měl co nejdříve doručit.