Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.351

Exekuce manžela, manželky - jak se vyhnout exkuci bytu, domu ve ve výlučném vlastnictví jednoho z manželů?

Odesláno: 
Otevřeno 1440 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
jsem matka tří dětí, dcera 8 let, dvojčata kluci 3 roky. Bydlíme v domě, který jsem já nabyla po svých rodičích v době našeho manželství. Jedná se o to, že můj manžel dluží kam se podívá a já mám strach, že přijdeme o střechu nad hlavou. Dluží na sociálním a zdravotním pojištění, kde má splátkový kalendář a i exekuci, dále mu hrozí exekuce na výživném na své dvě děti z předchozího manželství. Oba jsou již zletilí, studuje již jen jeden z nich, druhý nastoupil do pracovního procesu.
Potřebuji vědět, jak bránit svůj majetek a tímto i své děti. Za týden nastupuji do práce po mateřské dovolené a bojím se, aby jeho exekuce nezasáhly i můj plat / mzdu. Jak mám postupovat?
Děkuji. P.
 
Zdravím Vás, pokud jste dům nabyla do svého výlučného majetku darem či dědictvím, o dům byste přijít neměli, neboť je pouze Váš. Nicméně zde je však otázka, zda tato nemovitost není například zajištěna ve prospěch nějakého věřitele Vašeho manžela. V tomto případě by mohl hrozit i prodej domu, pokud by Váš manžel tomuto věřiteli neplatil dluhy.
Pokud jde o Vaši mzdu, zkuste se dohodnout se zaměstnavatelem na výplatě mzdy v hotovosti nebo složenkou, Žádné zákonné ustanovení Vám neukládá povinnost nechávat si posílat výplatu na účet.
Až bude znát odpověď na otázku ohledně nabytí nemovitosti, a to včetně toho, zda již není zatavena ve prospěch věřitelů Vašeho manžela, můžu Vám doporučit i další řešení. Nyní by to však bylo předčasné.
 
Dobrý den, moc Vám děkuji za rychlou odpověď! .
Svojí mzdu dostávám výlučně podle pravidel firmy jen v hotovosti.
A co se týče nemovitosti, tak dům jsem nabyla během manželství jako dar od rodičů. Nejsem si vědoma a myslím, že tomu opravdu tak není, že by dům byl zajištěn jako zástava pro neplacení dluhů.
Chtěla bych se i zeptat, zda by pomohl i rozvod, byť jen formální nebo to, že má manžel napsané trvalé bydliště stejné jako já, tedy společné, má nějaký vliv na případné zabavování majetku atd.
Děkuji za Vaší odpověď
 
Zdravím Vás, děkuji za odpovědi na otázky. V tomto případě tedy nemusíte mít strach o nemovitost ani o Vaši mzdu. Ano, pokud manžel bydlí na stejné adrese jako Vy, exekutoři mohou zabavovat majetek Vás obou, nicméně tak by tomu bylo i v případě upraveného SJM, neboť SJM lze zúžit maximálně na obvyklé vybavení domácnosti.
Dalším řešením by byl společný insolvenční návrh manželů na povolení oddlužení, podmínkou však je, že byste měli ze svých příjmů uhradit minimálně 30% pohledávek Vašich nezajištěných věřitelů + odměnu insolvenčního správce ve výši 98.970,- Kč. Další podmínkou je mnohost věřitelů. Podáním insolvenčního návrhu totiž dochází k přerušení exekucí u dlužníků, což znamená, že exekutor může provádět lustraci majetkových poměrů povinného, může vydávat i exekuční příkazy, nicméně nesmí přikročit k výkonu exekuce, neboť insolvence jako kolektivní způsob uspokojování pohledávek dlužníků má přednost i před exekucemi, neboť exekucí je uspokojen pouze jeden věřitel oprávněného. Pokud budete mít další dotazy ohledně insolvencí, prosím obraťte se na kolegy, kteří se zde zabývají insolvencemi.