Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.555

Exekuce na vkladatele vkladní knížky pokud je více vkladatelů - maximální zabavitelná částka z vkladní knížky

Odesláno: 
Otevřeno 2050 x
5 odpovědí
 
Dobrý den,
mamka dostala od své maminky cca 100.000 Kč, které uložila na vkladní knížku a druhého vkladatele uvedla syna (mého bratra), který má problém s exekutory. Nějak zjistili, že je vkladní knížka a vzali z ní cca 50 000 Kč. Bratr má opět problémy a opět vybrali exekutoři peníze z knížky. Kolik můžou vzít, když je knížka na dva vkladatele. Domnívala jsem se že polovinu.
Děkuji Fajmonová
 
Zdravím Vás, je-li knížka na dva vkladatele, exekutoři by nikdy neměli brát vše, ale maximálně polovinu částky na knížce. Nicméně pokud by Vaše maminka prokázala, že všechny peníze na knížce patřili jí a chtěla by se bránit exekutor by jí měl tyto peníze vrátit. Jinak by maminka pomohla svému synovi uhradit jeho dluhy. Nicméně je otázkou jak dokázat, že zabavené peníze patřili pouze mamince. Zde by totiž bylo nutné patrně čestné prohlášení Vaší babičky, že Vaše maminka dostala od Vaší babičky celkem 100.000,- Kč, které uložila na knížku a které ji byly exekutorem opět zabaveny. Jako problém však vidím, to, že jste se nebránili již při prvním zabavení peněz z vkladní knížky. I proto možná byly peníze zabaveny znovu. Bránit se můžete tak, že podáte návrh na částečné zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), zde je tedy nutné argumentovat tím, že peníze z vkladní knížky byly zabaveny celkem dvakrát, a vzhledem k tomu, že na knížce bylo celkem 100.000,- Kč a jsou zde dva vkladatelé, tak exekutor poprvé v souladu se zákonem zabavil částku ve výši 50.000,- Kč, s tím, že 50.000,- Kč na knížce zůstalo. O něco později, napsat kdy však byly zabaveny další peníze, o kterých již exekutor mohl vědět, že nepatří povinnému ale druhému vkladateli, a to zvláště za předpokladu, že nedošlo k změně na knížce, ve smyslu přílivu finančních prostředků na knížku. Z výše uvedených důvodů tedy máte za to, že exekutor nepostupoval správně. Zde můžete uvést, že celá částka ve výši 100.000,- Kč od počátku nepatřila povinnému, ale jeho matce, která tuto částku dostala od své matky, což dokládá čestným prohlášením Vaší babičky. Babička by měla toto čestné prohlášení opatřit svým úředně ověřeným podpisem. S ohledem na výše uvedenou skutečnost, tedy navrhujete, aby exekutor rozhodl tak, že exekuce příkázáním k postižení jiných majetkových práv povinného, a to k přikázání finančních prostředků na vkladní knížce. se zastavuje a finanční prostředky ve výši. , - Kč se vrací matce povinného jakožto vlastníkovi exekutorem zabavených finančních prostředků. Osobně mám za to, že zpochybnění druhého zabavení penz z vkladní knížky má větší šanci na úspěch, ale přitěžuje Vám, to, že jste se nebránili již dříve.
 
Dobrý den, moc moc děkuji, rodina se kvůli tomu trápí. Fajmonová
 
Zdravím Vás, to zcela chápu. Možná bych zvážila i návštěvu advokáta, ke kterému přineste veškeré doklady, tedy exekuční příkazy. On by Vám měl rovněž poradit. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz. Mám za to, že plnou moc by měla advokátovi udělit Vaše maminka jako jeden z vkladatelů. Jen se zeptám, kdo mohl s penězi na knížce disponovat, oba dva, nebo jen maminka či jen bratr.
 
Víte, babička loni (2015) zemřela, takže by bylo dokazování těžké. Disponovat s penězi mohla mamka i bratr. Dluhy vznikly jen tím, že nezaplatil např. 300, - i když na to finance dostal, prostě jakoby šlo všechno mimo něj, většina peněz jsou jen penále. Je to na dlouho. Ještě jednou děkuji.
 
Zdravím Vás, tak další postup v této věci již ponechávám zcela na Vás. Zde by šance na úspěch byla spíše malá, nicméně se můžete ještě poradit s advokátem na dalším postupu ve věci. Kontakty na advokáta naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz.