Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.881

Bezohledný exekutor zabavuje majetek pronajímatele v nájemním bytě - jak se bránit?

Odesláno: 
Otevřeno 1127 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
můj manžel má exekuci mi jsme se třemi dětmi v nájemním bytě exekutor je hulvát jsem na rodičovském příspěvku a manžel bere 20.000 Kč. Měli jsme zaplatit 14.200 Kč, z toho byla jistina i s dluhem 3.800 Kč ihned jsme, uhradili jistinu i s dluhem on po nás vymáhá 10200 tak jsme mu dali jetě 3.000 Kč on nám zabavil majetek co je ve smlouvě od majitele bytu a co máme od třetí osoby. Zapůjčení nezajímá ho to - zbylo nám na živobytí 1.000 Kč.
On to chce ihned a že přijede a naloží i když jsem žádala že mu to zaplatíme i na třikrát že si máme půjčit ale nám nikdo nemůže půjčit prostě nic ho nezajímá chce to ihned do druhého dne nezaplatíme vémě jsme v koncích nevíme.
Co dělat prosím o radu.

Děkuji.
 
Zdravím Vás, bohužel toto jednání je velmi časté, mám za to, že exekutorští vykonavatelé nejednali zcela správně, nicméně některé zkušenosti s povinnými bohužel k takovému jednání přispívají. Pokud máte doklady o tom, že dané věci jsou pronajímatele bytu, je nutné požádat pronajímatele o součinnost. Pronajímatel bytu musí u soudního exekutora do 30 dní ode dne, kdy se o zabavení svých věcí dozvěděl podat návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu, a to v souladu s ust. ů 68 odst. 1 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.). Nicméně je nutné doložit, že věci, které byly vykonavatelem při soupisu zabaveny patří pronajímateli. Těmito doklady jsou například faktury, dodací a záruční listy, smlouvy - kupní, darovací, nájemní, je-li v ní uvedeno, že zařízení bytu patří pronajímateli a nikoli povinnému. Tyto doklady bych vždy přikládala pokud možno v úředně ověřené kopii a nikoli v originále, protože originály by se mohly eventuálně ztratit. Vykonavatelé Vám měli nechat minimálně hotovost ve výši dvojnásobku životního minima jednotlivce, tj. cca 6.800,- Kč a nikoli pouze 1.000,- Kč. Toto je uvedeno v ust. § 322 odst. 2 písm. d) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Další věci, které nemohou být zabaveny ani povinnému jsou upraveny v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu. Pokud tedy byly tyto věci zabaveny, je to další důvod proč se bránit. Tuto skutečnost by bylo nutné zdůraznit i ve Vašem podání k soudnímu exekutorovi. Přeji Vám hodně štěstí a pevné nervy.