Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.174

Návrh na odklad exekuce - zamítnutí bez možnosti odvolání, co může dlužník dělat?

Odesláno: 
Otevřeno 1279 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
žádám vás o radu co ještě se dá dělat v naší stávající situaci. Moje teta před 5ti lety koupila dům na hypotéku, kde společně žijeme ještě s mojí mamkou a mími dvěma dětmi. Tento dům je jediná věc co nám vlastně zbyla a bez něj by jsme neměli kam jít. Dům je zatížen hypotékou k tomu si tenkrát moje teta vzala i dvě půjčky. Vše se v pořádku splácelo do té doby je to asi rok a půl kdy moje teta a mamka přisly společně o práci. Od té doby jsme v příšerné finanční situaci. Teta je od té doby díky svému zdravotnímu stavu stále bez práce a mamka si sice práci našla, ale až letos (2016) v dubnu a to za minimální mzdu. Já jsem díky situaci také nastoupila do zaměstnáníale též za minimální mzdu. Do té doby jsme byli rádi, že jsme měli alespoň na jídlo. Mamka před rokem a něco v domění že zaplatila povinné ručení na auto zaplatila úplně něco jiného. Dozvěděli jsme se to až tehdy, kdy nám na dveře zaklepali rovnou soudní odhadci nemovitostí. Kdy ze 1700 Kč za povinné ručení částka vyšplhala na 26.000 Kč a jediné co mohou mé tetě sebrat je právě daný dům. Zkoušeli jsme podat návrh na odklad exekuce, ale byl zamítnut. Už nevíme co dál a vzhledem k naším finančním možnostem nejsme schopni dát tuto částku dohromady. Chtěla jsem se i zeptat jestli by bylo možné převzít tetiny dluhy, protože já mám aspoň nějaký příjem.
Cokoli jen aby jsme nepřišli o střechu nad hlavou. Sama bych neměla kam s dětmi jít a to nemluvím o zbytku rodiny.
Předem děkuji za odpověď.
Míša
 
Zdravím Vás, z textu dotazu vyplývá, že na Vaše rodinné příslušníky jsou vedeny celkem dvě exekuce. Jedna pro pohledávku hypoteční banky a druhá pro pohledávku z povinného ručení. Jsou-li Vaše informace o druhé exekuci pravdivé (povinné ručení), může povinná podat návrh na zastavení exekuce v souladu s ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. a) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), s tím, že povinné nebyl do dnešního dne řádně doručen exekuční titul (rozhodnutí, na jehož základě je tato pohledávka exekučně vymáhána). S ohledem na tuto skutečnost exekuční titul dosud nenabyl právní moci a není tedy pravomocným ani vykonatelným exekučním titulem, a to proto, že se povinná o exekuci dozvěděla až tehdy až ji navštívili soudní vykonavatelé.
U první exekuce (pohledávka hypoteční banky) je situace komplikovanější, jen se zeptám, zda byl povinné řádně doručen exekuční titul, pokud ne, tak může stejně jako v případě druhé exekuce podat návrh na zastavení exekuce v souladu s ust. § 55 exekučního řádu ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. a) občanského soudního řádu. Pokud by exekuční titul u první exekuce byl povinné řádně doručen, tato možnost padá. Zde je možné, buď podat návrh na zastavení exekuce pro nemajetnost povinného v souladu s ust. § 55 exekučního řádu ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. e) občanského soudního řádu. Dalším řešením by bylo i to, zda byste byla ochotna mamince či tetě pomáhat se splácením této exekuce určitou měsíční částkou dle Vašich možností. Jen uvádím, že návrh na zastavení exekuce nebo na odklad exekuce můžete podat i opakovaně. Možná ho jen zkuste lépe sepsat a doložit nemajetnost povinné. Přeji celé rodině hodně štěstí.