Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.335

Exekuce bez doručení upomínky, platebního rozkazu či rozsudku soudu - jak se bránit?

Odesláno: 
Otevřeno 2174 x
1 odpověď
 
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli může být nařízena exekuce, když dotyčná osoba nedostala žádné vyrozumění o zaplacení dluhu, upomínkou, platebním rozkazem… O tom že vůbec nějaká exekuce je, jsem zjistila kamarádovi až z registru exekucí. Pokud bych tak neučinila stále bychom o exekuci nevěděli. Jak je to možné. Má tato exekuce pravomocné rozhodnutí nebo se dá odvolat, že dlužník nebyl informován o svém dluhu.
 
Zdravím Vás, k výkonu exekuce je vždy nutný exekuční titul. U rozhodnutí soudu, se vždy musí jednat o pravomocný a vykonatelný exekuční titul. Pokud by exekučním titulem bylo soudní rozhodnutí, které by povinnému nebylo řádně doručeno, je to důvod pro zastavení exekuce v souladu s ust. § 55 exekučního řádu ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. a) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Podmínkou, aby soudní rozhodnutí nabylo právní moci je vždy doručení žalovanému, pokud by tomu tak nebylo, rozhodnutí právní moci nemohlo nabýt a není tedy ani vykonatelnou.
Jedinými výjimkami jsou v tomto ohledu notářské a exekutorské zápisy s doložkou přímé vykonatelnosti. Ty mohou být vymáhány přímo exekutorem, a to když po uplynutí lhůty k plnění, dlužník svoji povinnost nesplní.