Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.058

Nebankovní úvěry a exekuce na rodiče s trvalým bydlištěm, pobytem u potomka (syna, dcery)

Odesláno: 
Otevřeno 1389 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
žijeme s manželem a dvěma nezletilými dětmi v rodinném domku společně s matkou, otec již nežije. Dům i pozemek je převeden na mě, matka zde má samozřejmě trvalé bydliště a právo dožití. Sourozenci se dědictví zřekli s tím, že se o rodiče postarám.
01/2015 jsme zjistili, že matka má řadu nebankovních úvěrů, ale tuto situaci nám tají a nechce o ní vůbec hovořit. Vždy nás odbude s tím, že dluhy nemá. Pro dluhy nemá žádný důvod, nežije nijak nadstandardně. Bohužel asi není způsob, jak zjistit kde a kolik dluhů má, ale bude jich asi dost - našli jsme nedávno 2 revolvingové úvěry u 2 společností a 6 plateb ve stejný den na různé účty v den obdržení jednoho z úvěrů.
Co se stane v případě, že dojde k exekuci? Matka nemá auto, šperky, v podstatě nic cenného. A jak je to např. v případě úmrtí? Přechází dluhy na někoho? Na koho? Jak se o nich dozvíme? Může se to dotknout i sourozenců, kteří s námi nežijí a mají trvalá bydliště jinde? děkuji z
 
Zdravím Vás, pokud by Vaše matka měla exekuci (exekuce), tak první, kdo by byl ohrožen by ste byli Vy, neboť bydlíte na stejné adrese jako Vaše matka. Mám zde na mysli zejména exekuci prodejem movitých věcí povinného, tzv. polepení a zabavení věcí v domácnosti. Proto by bylo vhodné, si s matkou promluvit, vše jí trpělivě vysvětlit a požádat ji, aby Vám řekla pravdu, neboť svými dluhy ohrožuje i Vaši rodinu, neboť exekutor by mohl zabavit i Vaše věci. Zeptejte se maminky jak je na tom finančně a zda nemá nějaké půjčky u různých společností.
Pokud Vám řekne pravdu bylo by zde řešení v podobě insolvence a oddlužení (osobní bankrot). Mám na mysli oddlužení plněním splátkového kalendáře. Podmínkou však je mnohost věřitelů, což by Vaše matka splnila, dále, že by Vaše matka měla být schopna ze svých příjmů (starobní důchod, mzda) uhradit alespoň 30% pohledávek nezajištěných věřitelů a odměnu insolvenčního správce ve výši 65.340,- Kč. Budete-li chtít o insolvencí vědět více obraťte se prosím na kolegy, kteří se zde zabývají insolvencemi.
Jako prevenci proti exekuci, zde mám na mysli exekuci zabavením movitých věcí povinného (jiný způsob exekuce se Vás nedotkne) Vám doporučuji, abyste dohledali co nejvíce dokladů o tom, že Vaše věci v domácnosti jsou skutečně Vaše. Těmito doklady jsou zejména faktury, dodací a záruční listy, smlouvy - kupní, darovací, o úvěru, … Dále Vám doporučuji rovněž sepsat i čestná prohlášení, ve kterých uvedete, které z věcí v domácnosti patří Vaší rodině a tato čestná prohlášení opatřit Vašimi úředně ověřenými podpisy. Požádejte i Vaši maminku, ať i ona sepíše toto čestné prohlášení, kde výslovně uvede, který majetek v domácnosti je její a rovněž, ať toto čestné prohlášení opatří svým úředně ověřeným podpisem.
V případě úmrtí dluhy zůstavitele (maminky) přechází na její dědice. Nicméně dědicové mohou odmítnout přijmout tzv. předlužené dědictví. V tomto případě by dědictví připadlo státu jako tzv. odúmrť. Mám za to, že Vaši sourozenci tedy mohou být v klidu. Jich by se eventuální exekuce Vaší maminky skutečně nedotkla. Vás by se však dotknout mohla, ale jen v případě, že by se exekutor rozhodl rovněž pro exekuci prodejem movitých věcí povinného. Dále dodávám, že v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) jsou uvedeny věci, které nelze zabavit ani povinnému.
Pokud by Vám v důsledku exekuce Vaší matky byly zabaveny Vaše věci, nebo věci uvedené v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu, bylo by nutné podat návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu dle ust. § 68 odst. 1 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.). Tento návrh se podává k exekutorovi, který věci zabavil, a to do 30 dnů ode dne, kdy se vlastník věcí o jejich zabavení dozvěděl. K návrhu je však třeba doložit doklady, o tom, že zabavené věci patří Vám a nikoli povinnému.