Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.834

Exekuce přítele, partnera bez trvalého bydliště, pobytu a zabavení věcí exekutorem přítelkyni, družce - jak se bránit?

Odesláno: 
Otevřeno 1075 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
prosím o radu. Můj bývalý přítel si za našeho soužití vzal spoustu půjček u nebankovních společností, aniž by mě o tom informoval. Samozřejmě už mi začali domů chodit exekutoři. Minulý týden jsem musela zaplatit dluh (jeho) 51.000 Kč aby mi bylo vráceno to, co mi vzali. Musím podotknout, že vše je moje a mého syna. Z části dary mého otce.
Jak se mam bránit, když tady opet někdo příjde? A určitě časem příjde.
Nemá tady trvalé bydliště.
Děkuji moc za radu.
 
Zdravím Vás, pokud u Vás povinný již nemá trvalé bydliště ani žádné osobní věci, je dobré to ihned exekutorovi sdělit a rovněž jim sdělit i adresu, kde se povinný zdržuje. Bylo by však vhodné, aby Vám tuto skutečnost potvrdil i Váš bývalý přítel, a to formou čestného prohlášení s jeho úředně ověřeným podpisem. Vy můžete toto čestné prohlášení sepsat také. Asi by nebylo od věci, aby Vám totéž čestné prohlášení sepsali i Vaši rodiče, sourozenci. Všechna čestná prohlášení je nutné opatřit úředně ověřeným podpisem, toho kdo je činí.
K věcem v domácnosti je dobré dohledat co nejvíce dokladů o tom, že patří Vám. Vašeho otce poproste o to, aby Vám formou čestného prohlášení potvrdil, které věci Vám dal darem, toto čestné prohlášení je rovněž nutné podepsat. Doklady prokazující Vaše vlastnické právo jsou mimo čestného prohlášení Vašich rodičů i faktury, dodací a záruční listy, smlouvy - kupní, darovací, úvěrové, nájemní (je-li zařízení ve vlastnictví pronajímatele).
Pokud by Vám byly zabaveny Vaše věci, nebo věci některého z Vašich rodinných příslušníků, je nutné, a to do 30 dní, ode dne, kdy se vlastník těchto věcí o jejich zabavení dozví, podat návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu, a to v souladu s ust. § 68 odst. 1 exekučního řádu (zákon 120/2001Sb.). Tento návrh by měl vždy podávat vlastník věcí, a to u soudního exekutora, který danou věc zabavil. K návrhu je nutné přiložit i doklady, které prokazují, že věc je ve vlastnictví navrhovatele a nikoli povinného. O dokladech prokazujících vlastnické právo jsem psala výše.
Závěrem dodávám, že ani povinnému nemůže být zabaveno vše, a že v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) jsou uvedeny věci, které nemohou být zabaveny ani povinnému. Kdyby došlo k zabavení těchto věcí, máte argument navíc.