Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.263

Srážky na výživné, alimenty v insolvenci - vliv nemocenské, dočasné pracovní neschopnosti DPN na výši alimentů

Odesláno: 
Otevřeno 1765 x
7 odpovědí
 
Dobrý den,
prosím o radu ohledně plateb výživného na mého nezletilého syna, které bývalý manžel provádí prostřednictvím insolvenční správkyně. Má soudem uznaný osobní bankrot. Nyní je na nemocenské a jeho příjem je nižší. Výživné mi přišlo ve výši 245 Kč místo soudem určených 2000 Kč. Insolvenční správkyně si ponechala celou částku 900 Kč. Můj dotaz zní, zda je toto jednání správné. Žila jsem v přesvědčení, že výživné je vždy prioritní platba a pak až ostatní závazky. Předem děkuji za případné vysvětlení. S přáním hezkého dne Běloušková Martina
 
Zdravím Vás, máte pravdu, výživné pro nezletilé dítě má přednost i před odměnou insolvenčního správce, což vyplývá i z odůvodnění usnesení o schválení oddlužení plněním splátkového kalendáře. V tomto případě Vám doporučuji, abyste se obrátila na insolvenční soud, u kterého je dané insolvenční řízení vedeno a toto mu sdělte. Soud by již měl sjednat nápravu.
 
Dobrý den, děkuji za odpověď. Poslala jsem svůj postoj, Vámi schválený, nejprve insolvenční správkyni a odpověděla mi, že " Dle z. č. 89/2006 Sb. ins. zákon se srážek, které dochází na is. účet dlužníka v rámci oddlužení nejprve platí 1089 Kč jako odměna a náklady ins. správce, poté výživné, poté dluhy věřitelů§ (poměrně)." Jaká je tedy správnost? Děkuji moc
 
Zdravím Vás, patrně má pravdu insolvenční správce, protože kdyby neměl zaplacenu svoji odměnu byla by to pohledávka tzv. zapodstatou, která by měla mít přednost i před výživným, ale jen v rámci insolvence. Ještě jedenkrát se omlouvám za mystifikaci. Mým oborem jsou zejména exekuce a tam je jiný režim. V rámci exekuce jsou pohledávky skutečně natolik privilegované, že mají přednost před všemi ostatními pohledávkami. Dotazy ohledně insolvencí napříště pokládejte raději kolegům, kteří se zde zabývají insolvencemi. Ještě Vám dám radu na závěr, postup insolvenčního správce při provádění srážek ze mzdy by měl být popsán v rozhodnutí soudu o schválení oddlužení dlužníka. Doporučuji Vám podívat se na něj.
 
Dobrý den, děkuji za vysvětlení i radu. Bohužel rozhodnutí soudu o insolvenci má u sebe pouze bývalý manžel, já se k němu nedostanu, ale budu nějak "bojovat".
 
Zdravím Vás, ono totiž na způsob placení výživného v insolvenci a hrazení odměny insolvenčního správce jsou dva názory. První je ten, že jako první by mělo být hrazeno výživné, poté odměna správce a poté uspokojování ostatní věřitelé. Druhý názor je totožný s názorem insolvenční správkyně, a to, že jako první je nutné uhradit odměnu správce, poté výživné a dále uspokojit ostatní přihlášené věřitele. K usnesení o povolení oddlužení splátkovým kalendářem se bez problémů dostanete i Vy, a to na stránkách http://www.justice.cz. Tam je insolvenční rejstřík, zde najedete a vyberete, že chcete hledat dle jména osoby a následně zadáte jméno a příjmení dlužníka, Vašeho bývalého manžela. Následně se Vám zobrazí historie řízení, a to tak, že aktuální rozhodnutí ve věci je vždy na posledním řádku. Vy hledejte usnesení o povolení oddlužení, na které si kliknete a zobrazí se Vám celý text tohoto rozhodnutí. Takže můžete v této věci zkusit napsat dotaz insolvenčnímu soud, soud Vám odpoví a Vy budete vědět více. Ujišťují Vás, že dluh na výživném Vám musí být uhrazen, a to v plné výši. Stane se tak po uzdravení dlužníka. V opačném případě může hrozit i zrušení oddlužení. Jinak se můžete obrátit i na kolegy, kteří zde insolvence řeší jako svoji hlavní agendu.
 
Dobrý večer, opět děkuji, velmi si vážím Vaší práce a pomoci. Rozhodnutí o insolvenci jsem si díky Vám dohledala. Je tam uvedeno:
Insolvenčnímu správci se přikazuje ze sražených a vyplacených částek od plátce příjmů
dlužníka:
1. odečítat částku 900, - Kč měsíčně jako odměnu a náhradu hotových výdajů insolvenčního
správce dle aktuální zákonné sazby, navýšené o náhradu za daň z přidané hodnoty dle aktuální
zákonné sazby;
2. hradit výživné 3 nezletilým dětem dlužníka ve výši 6.000,- Kč měsíčně;
4. zbytek rozvrhnout mezi jednotlivé věřitele v poměru dle výroku II. tohoto usnesení.

Na prvním místě je uvedena odměna insolvenční správkyni, tak má tedy asi přednost.
Napíšu dotaz Vašim kolegům, kteří se insolvencí zabývají prioritně.
Ještě jednou moc děkuji a přeji co nejméně dotazů, ať se nám všem lidem žije lépe.
 
Zdravím Vás, ano to jste si našla správně, nicméně ono je ještě odůvodnění tohoto rozhodnutí, kde se píše co přesně má správce dělat s penězi. Na těchto stránkách se můžete dívat na další průběh insolvence Vašeho bývalého manžela. Od toho jsme tady abychom Vám pomáhali. Kdybyste cokoli potřebovala můžete se na nás obrátit. Přeji Vám hodně štěstí a co nejméně starostí.