Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.373

Dlužník s exekucí v zahraničí - ohrožení členů rodiny výkonem exekuce kvůli dlužníkovi

Odesláno: 
Otevřeno 1160 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mám exekuci cca 100.000 Kč na zdravotní pojišťovně, cca 100.000 Kč na sociálce a cca 100.000 Kč u energetiky. Dohromady 300.000 Kč u třech různých Exekutorských úřadech.
Tyto dluhy jsou z podnikání, tedy nemohu ani využít osobního bankrotu. Žiju v zahraničí, kde i podnikám, ale na jméno přítelkyně a veškerý majetek je napsaný na ni nebo děti. Tedy oficiálně nic nevlastním ani nemám žádný příjem. Kam až může dluh narůst? Ohrožuju tím někoho z rodiny? Je to trestné? Je možné, aby se to promlčelo, když to nechám neřešené?
Účty v ČR bance už mám blokované + různé spoření atd.
Děkuji
 
Zdravím Vás, to co děláte není správné, je to nepoctivé. Nejsem proto abych Vás soudila, do jisté míry Vám rozumím. Nicméně mýlíte se, neboť dnes (10.01.2016) mohou osobního bankrotu využít i podnikatelé. Můžete to řešit i tak, že se s jednotlivými exekutory dohodnete na splátkovém kalendáři, který však volte tak, aby částky splátek byly pro Vás a Vaši rodinu přiměřené. Ohrožujete tak i Vaši přítelkyni, neboť to co provádíte je neoprávněné podnikání, které je trestným činem.
Pokud jsou všechny Vaše tyto pohledávky již exekučně vymáhány, tak se nepromlčí, nechat to neřešené Vám nedoporučuji i s ohledem na skutečnost, že dluhy narůstají o příslušenství, tedy o úroky z prodlení.
Řešení by zde bylo, a to, že byste podával k jednotlivým exekutorům návrh na zastavení exekuce pro nemajetnost povinného v souladu s ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. e) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). V přílohách k těmto návrhům bude nutné doložit, že nemáte příjmy, dále bych doložila i exekuční příkazy od jiných exekutorů.