Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.633

Exekuce u zaměstnance na DPP (dohodu o provedení práce) - odvod platu, mzdy exekutorovi

Odesláno: 
Otevřeno 3929 x
3 odpovědi
 
Dobrý den, zaměstnávám na DPP jednorázově na 3-4 hodiny brigádníky (odměna 250 - 300 Kč čistého jednorázově). Teď jsem se dozvěděla, že nově se odvádí exekuční srážky i z dohod o provedení práce. Platí to skutečně pro všechny DPP? Během dvou měsíců mám cca. 300 různých brigádníků, není v mých silách všechny prověřovat. Nebo jim stačí jen dát podepsat potvrzení o tom, že vůči nim není vedeno exekuční řízení? Není zde nějaká výjimka? Jak zjistím, zda brigádník něco nedluží? Děkuji
 
Zdravím Vás, ano srážky z příjmů mohou být prováděny i z příjmů z DPP. Nicméně srážky není možné provádět dříve, než by Vám exekutor doručil exekuční příkaz k provádění srážek z příjmu z DPP.
Aby bylo možné výši srážky správně vypočítat je však nutné znát veškeré příjmy zaměstnanců. Například ze sociálních dávek nelze provádět srážky, ale z podpory v nezaměstnanosti již ano. Nicméně z příjmu jaký uvádíte, kdyby příjem Vašich brigádníků byly sociální dávky a příjem z DPP, tak z tohoto příjmu nelze srážky provádět, neboť nedosahuje ani výše nezabavitelného příjmu. Pokud by Váš brigádník vedle DPP i pracoval a doložil by Vám i výši mzdy, bude nutné oba příjmy sečíst a z nich srážky počítat. V praxi to bude tak, že nejspíš budete v těchto případech poukazovat exekutorovi celý příjem z DPP a o to nižší bude srážka ze mzdy tohoto zaměstnance u jeho zaměstnavatele. Výše srážek ze mzdy je možné vypočítat např. na stránkách http://www.vyplata.cz.
Nápad dávat podepsat Vašim zaměstnancům prohlášení, že nemají exekuce je docela dobrý, ale jen jako Váš interní doklad. Skutečnost, že by některý z brigádníků měl exekuci by neměla být důvodem k ukončení DPP, jinak by se jednalo o nepřípustnou diskriminaci.
 
Moc děkuji za odpověď. Asi jsem to špatně napsala: zaměstnám 1 brigádníka na 4 hodiny denně a už ho nikdy neuvidím. A takových brigádníků mám během 2 měsíců cca. 300. Před brigádou mu dám podepsat smlouvu a po brigádě vyplatím peníze sražené o srážkovou daň hotově. Takže exekutor nemá šanci zjistit, že u mě byl brigádník zaměstnán. Pak další rok podávám formulář Vyúčtování daně vybírané srážkou a tam jména brigádníků ani jejich RČ neuvádím. Takže jestli to dobře chápu, exekuce se mě netýkají.
 
Zdravím Vás, v tomto případě bych byla naprosto klidná, protože exekuce se Vás skutečně netýkají. To by Vám exekutor musel skutečně nejdříve doručit exekuční příkaz k srážkám ze mzdy, který se týká i DPP, což je s ohledem na dobu výkonu práce Vašich brigádníků značně nepravděpodobné.