Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.885

Jak může věřitel vyvolat prodej majetku dlužníka dražbou (exekuční dražba)

Odesláno: 
Otevřeno 1055 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
jsem věřitel (oprávněný), ale jsem až druhý v pořadí. Jak mohu vyvolat prodej dražbou, pokud nějak?
Děkuji za Vaši odpověď.
 
Zdravím Vás, zde záleží i na tom, zda je Vaše pohledávka vymáhána u stejného exekutora jako pohledávka oprávněného, který je první v pořadí. Pokud ano, můžete exekutora, a to raději písemným přípisem požádat o provedení dražby majetku povinného. Mám za to, že v tomto případě by se patrně dražila nemovitost nebo spoluvlastnický podíl na ní.
Pokud by Vaší pohledávku vymáhal jiný exekutor, tak můžete v souladu s ust. § 336f občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) můžete podat přihlášku Vaší pohledávky do exekučního řízení u exekutora, který je první v pořadí, čímž získáte stejné postavení jako věřitel, který je první v pořadí. Přílohy k příhlášce pohledávky jsou uvedeny v ust. § 336 f odst. 3 občanského soudního řádu. Bude nutné doložit úředně ověřenou kopii soudního rozhodnutí s doložkou právní moci a vykonatelnosti.
 
Děkuji za odpověď. Pokud tomu dobře rozumím, Vámi popsaný postup mi zajistí postavení, jako bych byl věřitel, který je první v pořadí. Mohu však také nějakým způsobem donutit/pobídnout exekutora k prodeji nemovitosti dlužníka dražbou (jedná se ornou půdu a plochu s trvalým travním porostem, nikoliv např. o byt)? Dlužník sice splácí, ale splácené částky jsou velice nízké a dluh vysoký. Děkuji.
 
Zdravím Vás, toto bych však učinila až bych podala přihlášku pohledávky u exekutora, který je první v pořadí a ornou půdu by tedy měl dražit. Dříve bych to nedělala.
Až budete mít stejné pořadí jako věřitel před Vámi, podala bych k exekutorovi návrh na provedení dražby, popřípadě o urychlení postupu exekutora v této věci. Nicméně vím, že dražby nemovitostí se skutečně dosti vlečou, neboť je potřeba rovněž vyhotovit i znalecký posudek na ocenění nemovitosti. Nemovitostí je i orná půda.