Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.611

Spolubydlící má exekuci - hrozí exekuce na korespondenční adrese (zabavení věcí nedlužníka exekutorem)

Odesláno: 
Otevřeno 1189 x
1 odpověď
 
2 měsíce (10-12/2015) u mě bydlí kamarádka v tíživé životní situaci (matka samoživitelka s novorozencem). Má zažádáno o porodné, rodičovský příspěvek, příspěvek na dítě a o příspěvek na živobytí. U zdravotní pojišťovny má dluh, který byl předán exekutorovi, ve výši přes 200.000 Kč (celkem 3 exekuce). Přesvědčila jsem ji, aby to začala řešit. V rámci korespondence byla udána moje adresa jako korespondenční. Exekutor se vyjádřil, že musí od ledna 2016 platit na každou exekuci 1000 Kč a celkovou částku uhradit do 6
měsíců, jinak bude postupovat dále dle zákona.

Co může dělat ona?
Co mohu dělat já, aby za půl roku nepřišel ke mě domů exekutor (kamarádka je bez majetku, má jen pár osobních věcí a vybavení pro mimino).
Děkuji.
 
Zdravím Vás, pokud Vaše kamarádka v současné době nemá příjmy, z nichž by mohla dané splátkové kalendáře hradit, je to problém. Nicméně z toho co píšete vyplývá, že návrh splátkového kalendáře nebyl odsouhlasen Vaší kamarádkou. Vaší kamarádce bych doporučila, aby hradila exekuce dle svých možností. Ideální by bylo, aby zasílala splátky dle návrhu exekutora. Jako problém však vidím skutečnost, že by měla z minimálního příjmu uhradit zbytek exekucí. Mám za to, že tento požadavek exekutora je značně nemorální a na hranici zákonnosti, neboť exekutorovi musí být jasné, že pokud Vaše kamarádka dluží 200.000,- Kč, tak v červnu patrně 182.000,- Kč na úhradu exekucí nesežene.
Na Vašem místě bych sepsala čestné prohlášení, kde bude uveden soupis veškerého Vašeho majetku. Toto čestné prohlášení prosím opatřete Vašim úředně ověřeným podpisem. Totéž bych doporučila i Vaší kamarádce, ať i ona sepíše čestné prohlášení, ve kterém uvede seznam svého majetku, který má u Vás, i když to budou věci osobní potřeby kamarádky a jejího dítěte. I Vaše kamarádka by toto čestné prohlášení měla opatřit úředně ověřeným podpisem a na závěr čestného prohlášení, ať připíše, že ostatní věci, jako je vybavení domácnosti a spotřebiče jsou ve Vašem vlastnictví. Dále Vám doporučuji, abyste se pokusila dohledat co nejvíce dokladů, které prokáží Vaše vlastnické právo k Vašim věcem. Těmito doklady jsou zejména smlouvy - kupní, darovací, úvěrové, … dodací a záruční listy, faktury, .
Dalším řešením by byla i insolvence spojená s návrhem na povolení oddlužení, nicméně, zde je problém, že u matky samoživitelky by byl postižitelný příjem pouze tzv. "mateřská" do 6 měsíců věku dítěte a dále rodičovský příspěvek do 2, 3 nebo 4 let věku dítěte. Dávky státní sociální podpory nemohou být postiženy v rámci insolvence. Vaše kamarádka by musela ze svých příjmů za 5 let uhradit minimálně 30% pohledávek svých nezajištěných věřitelů + odměnu insolvenčního správce, která činí 65.340,- Kč. Pokud by příjmy kamarádky na toto nestačili je možné si příjmy navýšit, a to formou darovací smlouvy nebo smlouvy o důchodu, kde se dárce nebo poskytovatel důchodu zaváže, že bude Vaší kamarádce pravidelně, a to každý měsíc hradit určitou finanční částku, která bude následně poukazována insolvenčním správcem nezajištěným věřitelům dlužníka. Podpisy obou smluvních stran však musí být úředně ověřeny. Zahájením insolvenčniho řízení se přerušují exekuce, tzn. , že exekutor může provádět lustraci majetkových poměrů povinného a vydávat exekuční příkazy, nicméně nesmí přikročit k exekuci, neboť insolvence má přednost před exekucí. Kdyby Vaši kamarádku problematika insolvencí zajímala, může se s dalšími dotazy k insolvencím obrátit na kolegy, kteří zde mají na starost právě agendu insolvencí.