Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.709

Exekuce v zahraničí - dlužník se odstěhoval do zahraničí, co má dělat věřitel?

Odesláno: 
Otevřeno 1793 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mám sepsaný notářský zápis o uznání dluhu s přímou vykonatelností a nevím nyní jak postupovat dál. Dočetla jsem se jen základní informace, že snad vyhledám exekutora a tomu zašlu jakýsi návrh.
Co se stane, pokud exekutor vůbec neuspěje? Náklady mu pak platím já?
Dlužník neplatil a na konci roku mu vypršla lhůta. Nevím, jestli já jako navrhovatel exekuce budu něco platit a kolik.
Dlužník se navíc odstěhoval do Německa, kde se oženil. Adresu naštěstí mám od jeho bývalé ženy.
Na dlužníka je navíc vedeno cca 20 dalších exekucí. Děkuji
 
Zdravím Vás, pokud je dlužník v zahraničí kam se odstěhoval jednalo by se o exekuci s mezinárodním prvkem, protože veškerá rozhodnutí by dlužníkovi musela být doručována do zahraničí. Exekuční příkazy by v tomto případě musely být úředně přeloženy do němčiny, čímž by se náklady navýšily. V tomto případě bych se však i s ohledem na existenci mezinárodního prvku obrátila na Exekutorskou komoru, a to i s ohledem na skutečnost, že Váš dlužník s nejvyšší pravděpodobností v Německu i pracuje a exekuční příkaz by tedy musel být doručován i jeho německému zaměstnavateli. Exekutorská komora České republiky by Vám v tomto případě asi nejlépe poradila.
K dalším dotazům uvádím, že pokud by exekutor skutečně nic nevymohl, tak by Vám skutečně reálně hrozilo, že byste podle ust. § 89 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.), náklady exekuce exekutorovi skutečně mohla hradit právě Vy, protože by exekuce v tomto případě byla s nejvyšší pravděpodobností zastavena pro nemajetnost povinného dle ust. § 268 odst. 1 písm. e) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), a to i s ohledem na vysoký počet exekucí uvalených na majetek povinného.
Zeptejte se Exekutorské komory ČR a zkuste se poohlížet po majetku povinného v ČR, pokud žádný majetek povinný v ČR nemá, máte dost času na to, abyste tuto pohledávku vymáhala formou exekuce.