Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.130

Jak exekutor zjistí kde má dlužník bankovní účet (ve které bance) a jak často to exekutor zjišťuje - informace

Odesláno: 
Otevřeno 3888 x
1 odpověď
 
Dobrý den
cca. 2008 jsem měl několik exekucí a pravděpodobně byl i veden v bankovním a nebankovním registru. Nikdy mi nebylo nic předáno od soudu ani od exekutora - nikdy jsem nic nepřevzal (trvalé bydliště mám na úřadu) a bydlím v jiném městě u přítelkyně a moji adresu nikdo nezná. Těchto 8 let nemám žádné bankovní účty ani žádné platby státním institucím s mým jménem nikam a nikomu. Zajímalo by mne, pokud si založím bankovní účet, zda po takové době ještě někdo zjišťuje zda vůbec nějaký účet mám, resp. jak exekutoři zjišťují, že má někdo účet a kolikrát např. za rok to zjišťují a jak dlouho - kolik let 10,20,30. (zda např. plošně obesílají všechny finanční instituce třeba 2x ročně apod.) nebo si zadají paušální-trvale platný dotaz na všechny finanční instituce a jakmile si takováto osoba účet založí, tak ta konkrétní banka to automaticky exekutorovi oznámí?? Děkuji za Váš čas, ochotu a případnou vysvětlující odpověď. P. M.
 
Zdravím Vás, ve Vašem případě bych patrně požádala u Exekutorské komory České republiky o výpis z Centrální evidence exekucí. Tento výpis je zpoplatněn. Nicméně budete přesně vědět, zda jsou na Váš majetek i dosud vedeny nějaké exekuce a které exekuce to jsou. Mám však za to, že po 7-8 letech, kdy jste byl tzv. nekontaktní, bude patrně většina exekucí zastavena z důvodu nemajetnosti povinného dle ust. § 268 odst. 1 písm, e) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.).
K Vašim dotazům na činnost soudních exekutorů uvádím, že exekutoři již při podání návrhu na nařízení exekuce provádějí lustraci majetkových poměrů povinného, kdy zjišťují, zda a kde má povinný vedeny bankovní účty, kde je povinný zaměstnání, zda pobírá důchod. Dále se pochopitelně zjišťuje i to, zda má povinný nemovitosti, automobily, stavební či penzijní spoření, . Tato lustrace majetkových poměrů povinného je exekutory opakována cca 1x za 6 měsíců. V případě osob, které mají trvalé bydliště tzv. „na úřadě“ se v těchto časových intervalech rovněž zjišťují i údaje z centrální evidence obyvatel.
Víte ona exekuce trvá klidně i několik let, ale, že by trvala 7 -8 let, za předpokladu, že se nepodařilo nic vymoci si nemyslím. Domnívám se, že exekuce nebo většina z nich již budou zastaveny. Nicméně na Vás číhá jíná hrozba, a to skutečnost, že kdyby se oprávnění dozvěděli, že pracujete, máte účty, mohli by opět podat návrh na nařízení exekuce na Váš majetek a exekuce by tedy mohla být znovu nařízena, což by se mohlo stát, protože pokud by exekuce probíhala tak neběží 10ti letá promlčecí doba, kterou má oprávněný na to, aby pohledávky za Vámi exekučně vymáhal. Pokud byste chtěl svoji situaci řešit tak můžete zauvažovat i o insolvenci, nicméně podmínkou je to, že máte více věřitelů a že budete schopen ze svých příjmů uhradit alespoň 30% pohledávek Vašich nezajištěných věřitelů a rovněž i odměnu insolvenčního správce ve výši 65.340,. -Kč. Pokud by na to Vaše příjmy nestačili, je možné si příjmy pro účely oddlužení navýšit i darovací smlouvou nebo smlouvou o důchodu, kdy se dárce nebo poskytovatel důchodu zaváže, že Vám bude po dobu 60 měsíců pravidelně hradit částku ve výši …. , . Kč měsíčně. Pokud by Vás toto řešení zaujalo a o insolvenci jste přemýšlel, můžete se rovněž obrátit s dotazy ohledně insolvence i na kolegy, kteří zde mají insolvence na starosti.