Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.920

Exekuce matky na dům otce - nároky na podíl nemovitosti při rozvodu manželství

Odesláno: 
Otevřeno 1114 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
na matku je vedeno několik exekucí, ale ani při nejlepší vůli s ní na toto téma není rozumná řeč (zapírá, lže, následně měsíc nezvedá telefony). Matka vlastní jeden byt a 2015 nastoupila do starobního důchodu. S naším otcem, který je 2005-2015 v invalidním důchodu ale v domě nežije, protože ten se rovněž 2005 odstěhoval do domu svých rodičů (dům byl přepsán na něj + jeho bratra), kde nyní žije sám. Jak prosím postupovat, aby dopady exekucí byly pro otce co nejmenší? Tomu už bylo něco z naspořených peněz na jeho účtu zablokováno. Bude mít například při rozvodu matka nárok na čtvrtinu domu (polovinu toho co vlastní otec)?
Děkuji.
 
Zdravím Vás, v tomto případě je nutné vědět, zda mají Vaši rodiče nějak upravené společné jmění manželů. Na to se však raději zeptejte otce, matka Vám pravdu nejspíš nepoví. Pokud by tato smlouva existovala, bude nutné vědět i to, zda vznikla předtím než na Vaši matku byly uvaleny exekuce. Pokud by tomu tak bylo tak může Váš otec navrhnout zastavení exekuce, co do způsobu vedení exekuce, a to zrušením exekučních příkazů, které jsou vydány proti jeho osobě, s tím, že SJM je smluvně upraveno a smlouva o zúžení SJM byla sepsána dříve, než byly zahájeny exekuce na majetek jeho manželky a tuto smlouvu by bylo nutné k návrhu na zastavení exekuce rovněž i v kopii (raději úředně ověřené) přiložit.
Pokud by smlouva o zúžení či vypořádání SJM uzavřena nebyla, tak platí, že manželé mají v SJM jak majetek tak dluhy, takže exekutor může exekuce vymáhat i po manželovi povinného, nicméně s výjimkou exekuce za dluhy o nichž druhý manžel nic nevěděl a vědět nemohl. Tuto skutečnost by však musel Váš otec prokázat, a to například tím, že by doložil, že v době vzniku dluhu exekučně vymáhaného s Vaší matkou již nežil, což by bylo možné doložit jak čestnými prohlášení Vás jako dětí, tak i otcových sousedů, Vašeho otce. Pokud by tato výše popsaná situace vystihovala situaci Vašeho otce, může Váš otec zkusit podat návrh na zastavení exekuce podle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb. , a argumentujte tak, že v tomto případě, je zde dán důvod pro zastavení exekuce, a to co do způsobu provedení exekuce, kdy se budete z výše uvedených důvodů dožadovat zrušení exekučních příkazů postihujících majetek Vašeho otce a dále můžete argumentovat i nálezem Ústavního soudu sp. zn. Pl. ÚS 1/14 ze dne 31.3.2015, který výrazně omezuje exekuční postih manžela povinného a ve výše uvedeném případě jej i zakazuje.
V případě rozvodu manželství Vašich rodičů bych Vašemu otci doporučila, aby si vyčíslil kolik finančních prostředků vynaložil na úhradu dluhů Vaší matky a o tuto částku poté ponížit částku ve vypořádání SJM. Víte ono je obvyklé, že je-li v SJM nemovitost tak se nemovitost ocení a jeden z manželů vyplatí druhého, tak by to mohlo být i tady, a to, že by otec podíl Vaší matky na nemovitosti jednak ponížil o dluhy, které za ni uhradil například právě exekutorům a zbytek peněz by jí vyplatil. Nicméně v případě rozvodu Vašemu otci doporučuji, aby se obrátil na advokáta, který by jej před soudem zastupoval, a to i s ohledem na to co o matce píšete. Těžko bude Vaše matka dodržovat jakékoli dohody. Kontakt na advokáty je možné nalézt na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz. Advokát by totiž mohl sepsat rovněž i rozumnou dohodu o vypořádání SJM Vašich rodičů, kterou by mohl ochránit majetek Vašeho otce v co nejvyšší míře.