Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.797

Odkup podílu nemovitosti (bytu, domu) zatížené několika exekucemi - postup

Odesláno: 
Otevřeno 3606 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
jsem vlastníkem 13/14 nemovitosti a chtěl bych odkoupit i zbylou 1/14. Vlastníkem je paní narozena r. 1939, s prodejem by souhlasila, ovšem její nemovitost je zatížena několika exekucemi. V exekučním příkazu z r. 2008 je uvedeno, že soudní exekutor nařídil exekuci prodejem nemovitostí povinného (jedná se o exekuci, která je první v pořadí). Proč ke dražbě přesto dosud nedošlo? Exekuce je dosud vymáhána srážkami ze starobního důchodu, ovšem návratnost dluhu je v takovém případě dosti diskutabilní vzhledem ke stáří dlužnice a vzhledem k výši částky, kterou splácí (dluh dosahuje několika desítek tisíc korun). Je možné, aby k dražbě dala podnět sama povinná, tzv. prodejem z volné ruky a tím snížila svůj dluh? Co přesně je pro to nutné udělat? V případě, že to možné není, lze tedy, aby dal exekutorovi podnět oprávněný, případně oprávněný z přerušené exekuce (tedy ten, který je např. až druhý v pořadí)? Děkuji mnohokrát za Vaši odpověď.
 
Zdravím Vás, pokud i povinná souhlasí s prodejem svého spoluvlastnického podílu na nemovitostí zatíženého exekucemi, doporučuji Vám, abyste se spolu s povinnou obrátili na soudního exekutora, který je uveden ve výpise z katastru nemovitostí jako první v pořadí, ten by měl tento spoluvlastnický podíl dražit, případně prodat jej mimo dražbu. S tímto exekutorem se i v součinnosti s povinnou dohodnete na podmínkách prodeje tohoto spoluvlastnického podílu. Mám za to, že byste se s exekutorem dohodnout měli, ale v zájmu urychlení věci by bylo lepší se na tohoto exekutora obrátit spolu s povinnou. Pro úplnost uvádím, že exekutor by měl být vedlejším účatníkem kupní smlouvy o převodu nemovitosti. Rovněž Vám doporučuji, abyste si ohlídali i to, že exekutor podá návrh na výmaz zástavního práva k nemovitosti z katastru nemovitostí. Kdyby byly problémy, můžete se na nás kdykoli obrátit.
 
Ještě mám spíše technický dotaz. Povinná je velmi špatně pohyblivá, pohybuje se pomocí dvou francouzských holí. Je možné, aby někomu předala v této věci plnou moc a přenechala tak administrativní záležitosti např. na rodinném příslušníkovi?
 
Zdravím Vás, ano toto je možné. Povinná může k svému zastupování i v rámci exekuce zmocnit rodinného příslušníka, ale i jinou osobu. Plná moc musí být písemná a musí být doručena nebo předána exekutorovi,