Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.035

Exekutor vyhrožuje Policií kvůli nesplácení dluhu dlužníkem v exekuci - jak to chápat?

Odesláno: 
Otevřeno 1483 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
prosím o radu, jak dále postupovat. Byla jsem dlouhodobě nemocná a skončila v částečném invalidním důchodu ČID. 06/2015 jsem již byla zdravotně na tom lépe a tak jsem konečně chtěla pracovat. Práci jsem si našla, v zápětí na to my přišla exekuce na plat, již půl roku (06-12/2015) tedy my zaměstnavatel sráží exekuci z platu.
Teď se mi ozval další exekutor s tím, že mu v zaměstnání řekli, že se se mnou má domluvit, že tam mám exekuci od 2009, ale já nevím z čeho bych mu již splácela. Žiji po ubytovnách, snažím se chodit do práce a své závazky plnit, ale teď už nevím jak. Vyhrožuje Policií, detektivní kanceláří protože mám hlášen trvalý pobyt na obecním úřadě. Tím, že jsem si našla práci jsem chtěla začít normálně žít, dostat se z ulice - je mi 62 let, už toho asi moc před sebou nemám, jen tu práci, pokud my to zdraví dovolí, teď nevím co dělat, jak se s ním domluvit, můžete prosím poradit.
děkuji
 
Zdravím Vás, takto by exekutor, který je druhý v pořadí jednat neměl. Váš zaměstnavatel by měl tomuto exekutorovi sdělit, že z Vaší mzdy již provádí srážky ze mzdy a to ve prospěch soudního exekutora, který je první v pořadí a na exekutora, který je druhý v pořadí tedy nich nezbyde. Není možné, aby exekutor takto jednal s dlužníkem, a to jen proto, že dlužník má více exekucí a není je tedy schopen všechny uhradit. Vy máte několik možností, buď můžete na tohoto exekutora podat stížnost k Exekutorské komoře ČR, nebo je tu ještě druhé řešení, které je elegantnější, a to je insolvence, resp, návrh na povolení oddlužení. Podmínky jsou tyto, dlužník musí mít více věřitelů, což máte, další podmínkou je, že byste byla schopna ze svých příjmů (částečný ID a mzda) uhradit minimálně 30% pohledávek svých nezajištěných věřitelů a odměnu insolvenčního správce ve výši 65.340,- Kč. K tomu uvádím, že si příjmy pro účely oddlužení můžete rovněž i navýšit, a to formou darovací smlouvy nebo smlouvy o důchodu, ve které se Vám dárce či poskytoval důchodu zaváže, že Vám bude přispívat určitou finanční částku měsíčně, a to po dobu 60 měsíců. Podpisy obou smluvních stran však musí být v souladu s ust. § 392 zákona 182/2006 Sb. (insolvenční zákon, dále jen IZ) úředně ověřeny. Pokud by Vás insolvence zaujala, můžete s dalšími dotazy ohledně insolvence obrátit na kolegy, kteří mají v poradně na starosti agendu insolvencí.