Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.848

Exekuce, obstavení podílu bytu, domu, nemovitosti - co bude dál?

Odesláno: 
Otevřeno 1121 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mamka mi chce přepsat 1/8 domu po jejím otci zděděnou. Nyní zdědí ještě po své matce spolu s dalšími 2mi dědici. Jedná se o to pokud matka přepíše 1/8 domu na mě, bude mít spolu se 2mi sourozenci také nějakou část na tomto domě. Může exekutor dát zápis o exekuci na tuto nemovitost pokud budu vlastníkem jen 1/8? A jak poté budou informováni další majitele, dům bude mít dohromady 4 majitele. Je možné v tomto případě, aby exekutor obstavil moji 1/8 a jak poté dále postupovat? Nebo je lepší, aby matka 1/8 přepsala na mou dceru) její vnučku) nebo lze napsat na emho druhá a je možné poté vyřídit hypotéku a jak by dcera podepsla zástavní smlouvy nebo kdo by poté smlouvy skrz hypotéku podepisoval?
Děkuji
 
Zdravím Vás, pokud je na Váš majetek vedena exekuce nebo i více exekucí, tak v okamžiku, kdy byste se stala vlastníkem části nemovitosti tak lze s pravděpodobností hraničící s jistotou předpokládat, že exekutor by Váš podíl zatížil zřízením exekutorského zástavního práva k Vašemu spoluvlastnickému podílu, ale pouze k Vašemu spoluvlastnickému podílu. Poté by se tento Váš podíl dražil v exekuci.
Chcete-li se tomuto vyhnout tak doporučuji, aby Vaše matka tento podíl napsala například na Vaši dceru (svoji vnučku), potom by se tento podíl neprodával. K hypotéce uvádím, že ten, kdo by byl vlastníkem spoluvlastnického podílu na nemovitosti, ten by podepisoval jako vlastník tohoto podílu i smlouvu o poskytnutí hypotečního úvěru.