Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.953

Exekuce na plat, mzdu a splátkový kalendář - exekutor nově strhává plat, mzdu - musí dlužník poslat splátku dle původního splátkového kalendáře?

Odesláno: 
Otevřeno 1238 x
1 odpověď
 
dobrý den prosím vás mám dotaz, na manžela byla uvalena exekuce je mu prováděna z platu každy měsíc, tento měsíc mu byla stržena větší částka skoro celé prémie, ale exekutor nám volal, že mu máme do konce měsíce poslat na učet další 4000 tisíce jinak odveze zabavený majetek, má narok na to abych mu posílala další částku když už jednou tento měsíc zaplatil a to srážkou ze mzdy? nemám další finance abych mu poslala ale bojím se že mi odveze všechen majetek děkuji za odpověd martina
 
Zdravím Vás, toto chování exekutora považuji za značně nemorální. Jen se Vás zeptám nemáte sjednaný i splátkový kalendář, pokud ano, nárok na tuto další splátku by měl, i když mám za to, že je to v kombinaci se srážkami ze mzdy skutečně nemorální, protože Vám by jako povinné nezbylo ani ono nezabavitelné minimum. Je na Vás, zda mu peníze dáte či nikoli. Dalo by se zde rovněž uvažovat i o naplnění skutkové podstaty trestného činu vydírání, ale to bych musela vědět více. Mohu Vám doporučit, abyste navštívila advokáta a poradila se s ním, popřípadě se obrátila s žádostí o pomoc v "kamenné" poradně, kam byste s sebou vzala veškeré doklady a listiny, které k věci máte. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.cak.cz.
Nicméně zde je problém, že soudní exekutoři a vykonavatelé ne vždy jednají v souladu se zákonem a morálními pravidly. Proto se vystavujete riziku, že by Vám zabavené věci mohly být skutečně odvezeny za účelem jejich dražby. Nicméně, pokud chcete mít klid bylo by dobré mu peníze dát. Protože zde je těžká obrana, jelikož věci byly zabaveny, zde by se dalo bránit jedině soudně, popřípadě stížností na postup exekutora u Exekutorské komory České republiky.