Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.744

Exekutor konal před nabytím právní moci - jak se bránit?

Odesláno: 
Otevřeno 1602 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
vkládala jsem zde jako Host 2632 dotaz ohledně neuznaných námitek u 13 let trvající kauzy (http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/home/dotazy-exekuce/questions/2632-exekuce-pro-13-let-stare-nepravomocne-rozhodnuti-soudu-neuznani-ignorovani-namitek-dluznika-soudem.html). Jak vyřešit konání exekutora, který konal před pravomocným rozhodnutím soudu a zabavil peníze z účtu, výplat, stavebního a penzijního spoření a dokonce i pojistné plnění při úrazu a teď soud označil ten směnečný platební rozkaz za nepravomocný, byť to trvá 13 let. Má žádat náhradu škody, nebo musí podat žalobu? A ještě mám dotaz ohledně toho, že soudce se vymlouval na Českou poštu, smetl námitky a nařídil novou exekuci, přestože již jedna na tu samou směnku běží (ta nepravomocná). Jen doporučil žalobkyni, aby ji podala jinde, než u tohoto exekutora. Tedy by na stejnou věc na něj běžěly dvě exekuce a dva exekutoři.
Víte, přítel byl označen jako povinný v roce 2003 k zaplacení směnky, kterou nikdy nepodepsal, pod jménem, které již od roku 2001 neužíval (po rozvodu si je změnil a na to soud upozorňoval od samého prvopočátku) a u soudu, pod který spadal pod adresou trvalého bydliště, které změnil již v roce 1997 (soud probíhal v roce 2003). A také na toto poukazoval. Nehledě na to, že jej všichni dohledali, kromě tohoto soudu. Prostě byl vydán směněnčný platební rozkaz na neexistující osobu a nyní po 13 letech, když se dobral (jak si myslel) soudního projednání a mohl se konečně hájit, tak to smetli ze stolu, že se spletla pošta a on stejně musí zaplatit, i když to podepsal třeba ten Ferda Mravenec a basta. Děkuji moc
 
Zdravím Vás, ohledně exekuce odkazuji na svoji předchozí odpověď, která byla tato: "Zdravím Vás, pokud Vašemu příteli nebyl doručen exekuční titul, tedy směnečný platební rozkaz, je to samo o sobě důvodem pro zastavení exekuce podle ust. § 268 odst 1 písm. a) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Vašemu příteli tedy doporučuji, aby co nejdříve podal návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. a) občanského soudního řádu. Nebyl-li Vašemu příteli směnečný platební rozkaz řádně doručen nemohl tedy nabýt ani právní moci ani vykonatelnosti. Exekučně vymáhat je možné jen pravomocná a vykonatelná rozhodnutí, proto je zde důvod pro zastavení exekuce.
Ohledně námitek proti směnečnému platebnímu rozkazu uvádím, že podat úspěšně námitky je trochu složitější, nicméně, pokud by Váš přítel skutečně prokázal, že v době, kdy měl podepsat směnku byl skutečně v zahraničí, mohl by mít šanci na úspěch. V této věci se ještě můžete obrátit s dotazem na jiné kolegy, směřujte jej kolegovi, který se zde zabývá obchodním právem, neboť právo cenných papírů patří do práva obchodního. Obchodní právo zde v poradně řeší další kolega, tak se s tímto dotazem obraťte na něj, neboť každý z nás má odvětví práva či určitou oblast na starosti a neměli bychom si příliš konkurovat.
 
Děkuji za odpověď. Pošleme to hned. Jde mi také o to, že žalobce podal žalobu na přítele pod neplatným jménem a s neplatným bydlištěm. Podle toho byl určen místně příslušný soud, který je však odlišný od toho skutečného. Je možné podat námitku proti místní příslušnosti?
Přítel také vyslovil námitku podjatosti soudce (toho, co řekl, že to je jedno, kdo to podepsal, stejně to přítel zaplatí, když už tak jednou rozhodl).
 
Zdravím Vás, námitku místní nepříslušnosti soudu určitě vzneste. Soudní spory by měly rozhodovat, soudy, které jsou, resp. byly místně příslušné v době podání žaloby. Místní příslušnost soudů se řídí okresem dle trvalého pobytu žalovaného. U kraje se jedná o kraj v jehož územním obvodu se nachází okres, kde měl žalovaný trvalý pobyt v době podání žaloby.