Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.308

Vymáhání a exekuce na výživné v Německu - otec dítěte dluží 500.000 Kč, prevence promlčení dluhu

Odesláno: 
Otevřeno 1560 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mám pravomocný rozsudek z r. 2000. Otec je Němec, dosud nic nezaplatil. Dluží dceři 500.000 Kč. Jakým způsobem mám na něho podat exekuci v SRN? Je sice na sociálních dávkách, ale má bohaté rodiče a bude jednoho dne dědit. Co mám dělat, aby nárok na výživné nebyl promlčen? Dále vím, že pracuje na černo, mám na něho podat trestní oznámení?
Děkuji za Vaší pomoc.
 
Zdravím Vás, s exekucí to bude komplikovanější, neboť otec dítěte je Němec žijící na území SRN. Osobně bych to spíše řešila trestním oznámením pro zanedbání povinné výživy. Jelikož jak ČR tak SRN jsou členské státy EU tak by měl být rozsudek vydaný v ČR, poté co bude úředně přeložen do němčiny uznán i v SRN. Jelikož by se jednalo o trestný čin byla by zde vyšší pravděpodobnost Vašeho uspokojení než v rámci soukromoprávní exekuce.
V případě exekuce bych se obrátila s tímto dotazem na Exekutorskou komoru ČR, neboť se jedná o zahraniční prvek. Exekuční titul, (rozsudek o určení výživného by však musel být úředně přeložen do němčiny). Navíc by zde měl být i Exekutorskou komorou pověřen exekutor pro tyto případy exekucí se zahraničním prvkem. Nejsem si zcela jista, zda by zde nebylo nutné žádat o právní pomoc Ministerstvo zahraničních věcí. Proto se raději obraťte přímo na Exekutorskou komoru ČR, neboť bych Vás nerada uváděla v omyl. Webové stránky Exekutorské komory ČR jsou tyto http://www.ekcr.cz. Přeji Vám hodně štěstí a pevné nervy.